Karaciğer Büyüklüğünün İdeal Ölçüsü Nedir? Kaç mm Olmalıdır?

Kişinin yaşı, boyu, kilosu ve cinsiyeti ile değişkenlik gösteren karaciğer boyutu, birçok tanı ve tedavi sırasında belirlenmesi gereken hususlardan birisidir.

Karaciğer boyutunu belirleyen çeşitli kriterler bulunmaktadır. Bunların başında kişinin yaş aralığı gelir.Normal bir insanın karaciğeri ile yeni doğan bebeğin karaciğeri farklı boyutlardadır. Yeni doğan bir bebekte karaciğer, vücut ağırlığının 1/18’i büyüklüğünde iken yetişkin insanlarda bu ölçü 1/36 olarak belirlenmiştir. Normal değerler ise buna yakın olan değerlerdir.

Karaciğer Büyüklüğü Kaç mm Olmalı

Karaciğer Büyüklüğü

Karaciğer büyüklüğü genellikle fiziki muayene ile test edilebilir. Uzman doktor hastanın sağ tarafına geçerek sağ ile ile inguinal bölgeyi tespit eder ve o bölgeyi tutar. Ardından hastanın nefes alıp vermesi istenir. İnspiryumdayken sağ el ile yukarıya doğru palpasyon yapılır. Bu sırada karaciğerde herhangi bir büyüme var ise tespit edilir. Var olan büyümenin oranı hesaplanır ve kaç mm olduğu tespit edilir. Fakat karaciğerin büyüyüp büyümediği net olarak bu yöntem ile tespit edilemez. Çünkü herhangi bir akciğer rahatsızlığında karaciğer aşağıya doğru itilmiş olabilir, bu durum karaciğerin daha büyük ölçülmesine neden olabilir. Bu nedenle farklı yöntemlerin kullanılması gerekebilir.

Yetişkin bir insanda karaciğer ağırlığı 1,4 kg değerinde olmalı, genişliği ise farklı şekilde ölçülür. Karaciğerin genişlik değeri soldan sağa; 20-22.5 cm ölçüsünde olmalıdır. Karaciğerin sol taraftan yukarıdan aşağıya doğru ölçüsü ise 15-17,5 cm kadardır.

Arkadan öne doğru yapılan ölçümde ise 10-12,5 cm ideal boyut olarak belirlemiştir. Genel olarak ele alınacak olursa karaciğer boyutunun normal şartlardaki üst sınırı 14 cm’dir.

Karaciğerin Normalden Büyük Olması

Yukarıda verilen ölçülerden daha büyük veya daha geniş olduğu gözlemlenen olaylarda karaciğerin norma ölçülerini aştığı belirtilmektedir. Karaciğerin normalden daha büyük olmasınında belli başlı sebepleri vardır. Bunlardan bazıları; enfeksiyonlar, tümör, parazitler, kalp yetmezliği, kalp hastalıkları ve metabolik durumlarda büyüme yapabilir. Nedenleri ise; hepatit A, hepatit B, kalp yetmezliği, lösemi, karaciğer kanseri, tümör vb. rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Bunlarla birlikte çeşitli nedenlerde dahil edilebilir.

Karaciğerin normalden daha büyük olması gözle görülebilir seviyelere ulaşabilir. Karın bölgesinde görülen şişlik karaciğerin normal seviyesinden daha büyük olduğunu kanıtlar. Fakat, sadece karın şişkinliği veya bölgesel şişkinlik karaciğerin büyüdüğü anlamına gelmez. Uzman doktorlar bu konuda net bir tanı koyabilmek için hastaya çeşitli sorular yöneltir. Karaciğerin normalden büyük olduğunu vurgulayacak olan önemli sorular ise şunlardır;

  • Ne zamandan beri karnınızda büyüme hissediyorsunuz?
  • Karın şişmesinin yanı sıra herhangi bir belirti yaşadınız mı?
  • Şiddetli karın ağrısı yaşadınız mı?
  • Yakın zamanda kusma vb. rahatsızlık geçirdiniz mi?
  • Sarılık hastalığına yakalandınız mı?

Bu soruların cevaplarına göre belirli yollar izlenir ve hastanın tanı veya tedavi süreci başlatılır. Uzman doktorun izleyeceği yol doğrultusunda belirlenen süreci takip etmek gerekir. Böylelikle karaciğerin normalden büyük olması konusunda önlem almış olabilirsiniz.

Karaciğerin Büyük Olması (Belirtileri)

Karaciğerin normalden büyük olmasının kalıcı hasarlara yol açtığı ve önemli sağlık problemlerinin meydana gelmesine olanak sağladığı gözlemlenmiştir. Eğer yeterli zaman içerisinde tanı konulmazsa ve tedavi sürecine başlanmazsa karaciğerin işlevini yitirmesi bile söz konusu olabilir.

Karaciğerin büyük olmasının belirtileri;

  • Yoğun şişkinlik hissi ağır basar. Kişiyi rahatsız edici derecede olan şişkinlik hissiyatı ağır basmaktadır. Aç dahi olsanız şişkinlik hissedebilirsiniz. Bu en büyük belirtilerden birisidir.
  • Karaciğer büyümesinin bir diğer belirtisi ise yoğun derecede ağrı hissedilmesidir. Kişiyi rahatsız edici boyutlara ulaşabilen bu ağrılar, belirleyici faktörlerdendir.
  • Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra vücudunuzda aşırı derecede yorgunluk ve halsizlik hissiyatı oluşabilir.
  • Sık bir şekilde görülmese bile aşırı kilo kaybı ve mide bulantıları da belirtiler arasında yer almaktadır.

Bu belirtiler hastalığın başlangıcı olabileceği gibi birçok hastanın farkında bile varamayacağı boyutlarda olabilir. Günümüzde karaciğer hastalıkları konusunda bilinçli olmayan insan sayısı bir hayli fazladır ve bu konuda önlem almayan insanlar geri dönüşü olmayan bir yola girmektedir. Eğer belirtilerin en az birini yaşadıysanız uzman doktorlar aracılığıyla tanı koymalı ve tedavi sürecine başlamalısınız. Aksi takdirde karaciğerinizin işlevini kaybetmesi söz konusu olabilir. 

Karaciğerin normalden büyük olması durumunda uygulanan tedavi sürecinde en önemli husus erken tanıdır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle