Bebeklerde Karaciğer Büyümesi, Sebepleri ve Tedavisi

Karaciğer büyümesi, yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da kendini gösterebilmektedir. Özellikle küçük yaşlarda görüldüğü takdirde son derece tehlikeli olan hastalık acilen tedavi edilmelidir.

Bebeklerde karaciğer yetmezliği doğum sonrasını takip eden ilk iki ay içerisinde ortaya çıkabilmekte ve çocuk 18 yaşını doldurana kadar devam edebilmektedir. Normal bir bireyin karaciğeri 15 yaşına kadar büyümeye devam eder. Fakat bu büyüme zamanla gerçekleştiği için herhangi bir rahatsızlık verici etki yaratmaz. 

Bebeklerde Karaciğer Büyümesi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin vücutları oldukça ufak olduğundan dolayı bu tip rahatsızlıkları fark etmek oldukça kolaydır. Bu rahatsızlığa sahip olan pek çok bebek de el ile muayene sonrasında durum teşhis edilebilmektedir. Bazı durumlarda karaciğer yeterince şişmez ve el ile muayenede durum anlaşılmaz. Fakat bu tip durumlarda da hastalık kendini sarılık yolu ile belli eder. Yeni doğan bebeklerin bir çoğunda sarılık görülür ve bu durum son derece normaldir. Fakat doğumdan sonraki ilk iki ay içerisinde geçmemiş ve sarılık dönemi uzamış ise bu durum tehlikenin ta kendisidir. 

2 ay içerisinde geçmeyen sarılık, uzamış sarılık olarak adlandırılır ve bebeğin vücudunda bir şeylerin doğru gitmediğini gösterir. Bebeklik döneminde ortaya çıkan hastalıklar genellikle genetik hastalıklardır ve büyük bir ihtimal ile tedavi edilse dahi çocuk, tüm hayatı boyunca bu hastalığın kalıtsal özelliklerini taşımaya devam edecek ve ileride de kendi çocuğuna aktaracaktır. Sarılık bebekte devam ediyor ise; bebeğin dışkısı doktor ve ebeveynler tarafından takip edilmelidir. 

Bebeklerde oluşabilecek en ciddi karaciğer hastalığı ise Wilson Hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık tamamen genetiktir ve genellikle akraba evlilikleri sonucunca oluşur. Bebeklerde karaciğer büyümesi teşhis edildiği anda dikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir. Aksi takdirde çocukta ileri zamanlarda daha ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır. 

Bebeklerde Karaciğer Büyümesi Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde el ile kontrol sonrasına karaciğer büyümesi teşhis edilebilir. Aynı zamanda sarılık gibi durumların gözlemlenmesi ve ilk ayın bitmiş olmasına rağmen sarılığın geçmemesi de hastalığın göstergelerindendir. Bebeklerde bu rahatsızlığın olduğundan şüphelenir ise bebeğin dışkısı çok dikkatli bir şekilde gözlemlenir. Gerekli dışkı testleri yapılır. Gerekli görüldüğü takdirde çeşitli kan testleri de uygulanabilir. 

Bebeklerde karaciğer büyümesi Wilson Hastalığı’nın en büyük habercisi olabilir. Bu hastalık genetiktir ve akraba evlilikleri sonucu ortaya çıkar. Bebek, bu hastalık ile ömür boyu yaşamak zorunda kalır. 

Bebeklerde Karaciğer Büyümesi Tehlikeli Mi?

Bebeklerde veya çocuklarda karaciğer büyümesi son derece tehlikelidir. Sonuçta bu durum gelecekte oluşabilecek olan karaciğer hastalıklarının göstergesidir. Aynı zamanda bebekte bu rahatsızlık görüldüğü zaman çeşitli testler yapmak gerekir. Bebeğin Wilson hastası olup olmadığından emin olmak gerekir. Wilson hastaları tüm bakırı vücutlarında biriktirirler. Karaciğer, bakırı vücuttan atma görevini yerine getirmek ve bu durum da ilerleyen dönemlerde çok ciddi sonuçlar doğurabilir. 

Bebeklerde Karaciğer Büyümesi Tedavisi

Tedavi süreci hastalığın kesin sebebi öğrenildikten sonra başlatılır. Hastalığın sebebine göre tedavi yöntemleri farklılık gösterebilir. Küçük çocuklarda ameliyat, çok tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Bebeğin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmediğinden dolayı ameliyat, bebek için oldukça riskli olabilir. 

Genellikle bebeklerde ilk başta ilaç tedavisi uygulanır. Gerekirse bir dönem sonra çocuğun tüketeceği besinler için özel bir liste oluşturulabilir. Bebeğin kesinlikle alkol ve sigara tüketilen ortamlardan uzak tutulması gerekir. Bebekte ilerleyen dönemlerde görülen herhangi bir yan etki durumunda asla beklenilmemeli ve hemen bir doktora başvurulmalıdır. Bebeklerin bünyelerinin çok zayıf olduğu asla unutulmamalı ve hasta bebeklerin tedavi dönemlerinde çok dikkatli olunmalıdır. 

Özellikle tedavi döneminde doktorun verdiği beslenme reçetesine mutlak suretle uyulmalıdır. Aksi takdirde bebeğin bağışıklık sistemi hastalığı kaldıramayabilir. Çok ciddi kalıtsal durumlarda çocuk, biraz büyüdükten sonra ameliyat edilebilir. Çok tercih edilen bir durum olmasa da doktorun gerekli görmesi durumunda bebeğin ameliyata alınması da gerekebilir. 

Bebeğin karaciğerinin düzgün çalışmaması durumunda bebeğin vücudu K vitamini üretemeyebilir. Bu durum da bebeğin vücudunun belli bölgelerinde kızarıklık gibi durumlara yol açabilir. K vitaminin üretilmemesi sindirim sistemini de kötü yönde etkileyecektir. 

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle