Yenidoğan Sarılığının Tedavi Yöntemleri ve Bakım Şekli

Karaciğer hastalığı türevi olan sarılık özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülen rahatsızlıklardandır. Yenidoğan bebeklerde sarılığın tedavisi mümkün mü?

Yenidoğan Sarılığı

Yenidoğan Sarılığı

Sindirim sisteminin en önemli organı olan karaciğerde meydana gelebilecek aksaklık veya hasar neticesinde ortaya çıkan sarılık, özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülmektedir. Yenidoğan sarılığı veya bebek sarılığı olarak adlandırılan bu rahatsızlığın temel nedenlerinden birisi bebeklerin kanlarında bulunan bilirubin miktarının artmasıdır. Doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde bebeklerin kanında bulunan bilirubin seviyesi sürekli olarak değişkenlik gösterebilir. Bu durum %100 sarılık olduğu anlamına gelmez. Fakat yapılan istatistikler doğrultusunda normal doğan bebeklerde %60 oranında bu rahatsızlığa rastlamak mümkündür. Erken doğan bebeklerde ise bu oran %80’e çıkmaktadır.

Yenidoğan bebeklerin kanındaki alyuvarlar normal bir insandakinden farklı miktardadır. Farklılık gösteren alyuvarlara fetal hemoglobini adı verilir. Yenidoğan bebeklerde bu tür alyuvarların parçalanarak yıkılmaya başladığı ve yerine yeni tür hemoglobin içeren alyuvarlar üretilir. Parçalanarak yıkılan yeni alyuvarlar çok sayıda bilirubin maddesinin üretilmesine vesile olur. Normal bir insan karaciğerinde biriken bilirubin miktarı vücutta atılabilecek düzeydedir.

Fakat yenidoğan bebeklerde sonuç aynı olmaz. Bebeklerin kanında biriken bilirubin maddesi sarı renkli pigmentlere sahiptir ve bebeğin derisine nüfuz ederek sarı renkli görünüme neden olur. Bu durum yenidoğan sarılığı rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır.

Belirtiler şu şekildedir;

  • Bebeklerde görülen sarılık, doğumun 2. veya 3.günü ortaya çıkar, 1 hafta ile 10.gün arasında etkisini kaybeder.
  • Prematüre bebeklerde sarılık 4.gün veya 6.günde kendisini belli eder.
  • Bilirubinin kandaki oranı arttığında sarılığın gözle fark edilebilir seviyeye geldiği vurgulanmaktadır.
  • Bilirubin oranlarına göre sarılık farklı noktalarda kendini belli edebilir. Baş, boyun, gövdenin üst bölümü, gövdenin alt kısmı, kollar ve bacaklarla birlikte eller ve ayaklarda sarılık görülebilir.
  • Bebeğin ten rengine göre farklı belirtiler görülebilir. Siyah ve kahverengi ten rengine sahip bebeklerde avuç içinde sararma görülebilir. Bunlara alternatif olarak ayak tabanında ve göz akında sararma görmekte mümkündür.

Yenidoğan Sarılığı Türleri

Bebeklerde görülen sarılık rahatsızlığının birçok türü bulunmaktadır. Bunlar bilirubin maddesinin kandaki yoğunluğu ve çeşitli nedenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Fizyolojik sarılık, anne sütü sarlığı ve patolojik sarılık olarak 3 farklı türde sarılık bulunmaktadır.

  1. Fizyolojik Sarılık: Doğumdan önce bebeklerin kanındaki bilirubin miktarı fetüse zarar vermez. Bebek doğduktan sonra kanındaki bilirubin miktarı artmaya başlar. 1-2mg/dl seviyesinde olan bilirubin miktarı artmaya başladıkça sarılık rahatsızlığı kendisini belli eder. Geçici sarılık durumuna fizyolojik sarılık ismi verilir. Bebeğin karaciğeri bilirubin miktarını tutar ve enzim eksikliği nedeniyle dönüştüremez bu şekilde fizyolojik sarılık oluşur. 42 hafta sonrasında doğan bebekler ve normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde Fizyolojik sarılık hastalığı %50 oranında görülmez.
  2. Anne Sütü Sarılığı: Anne sütü koruyucu ve besleyici olduğu kadar sarılık hastalığının da habercisidir. Yeni doğan ve anne sütü ile beslenen çocukların %15’nde bilirubin oranı yüksek düzeydedir. Hazır mamalarda bu durum görülmez. Doğumdan sonraki 2.haftaya kadar bilirubin miktarı yükselmeye devam eder. Anne sütü sarılığı hastalığında herhangi bir anormal durum görülmez ve hastalık birkaç ay içerisinde ortadan kalkar.
  3. Patolojik Sarılık: Fizyolojik ve anne sütü sarılığı haricindeki tüm maddeler patolojik sarılık için geçerlidir. Az sıklıkla görülen bir rahatsızlık türüdür. İlk 24 saatte ortaya çıkar ve herhangi bir sorun yaratmamaktadır.

Yenidoğan Sarılığı Evde Tedavisi

Bebeklerde görülen sarılığın farklı yöntemler ile tedavi edilmesi mümkündür. Bu, sarılığın türüne göre değişkenlik gösterebilir. Uzman doktorlar bu konuda tam ve net bir şekilde anneyi bilgilendirmektedir. Bu nedenle bebeğinizi sağlık durumu ile ilgili uzman doktorlardan yardım almanız gerekmektedir.

Genel anlamda tedavi yöntemleri şu şekilde uygulanır;

  • Anne Sütü Sarılığı Tedavisi: En az zararlı olan türlerdendir. 24 ile 72 saat arasında anne sütü kesilir ve hazır mama takviyesi ile bebeğin karnı doyurulur. Sarılık gözle görülür bir şekilde azaldığında tekrar anne sütüne devam edilebilir.
  • Işık Tedavisi: Kandaki bilirubin miktarının 15mg/dl olduğu seviyede uygulanan tedavi yöntemidir. Deride biriken bilirubin maddesinin sıvı şekilde vücuttan atılabilmesi için uygulanan fototerapi yöntemine verilen addır.
  • BiliBattaniye: Mavi ötesi iyileştirici ışık yayan bu battaniyeler sarılığa karşı savaşan en önemli etmenlerdendir. Battaniye bebeğin vücut kısmını saracak şekilde giydirilmelidir. Kısa süre içerisinde sarılığın ortadan kalktığını görebilirsiniz.
  • Kan Değişimi: Bebeğin kanındaki bilirubin miktarı 20 – 25mg/dl seviyesinde ise doktor onayı ile birlikte kan değişimi yöntemi uygulanabilir. Bebeğin doğumu ile ilgili istatistikler (hafta, gün, ay vs.) baz alınarak nasıl bir yöntem uygulanacağı belirlenir ve sarılık tedavisine başlanılır.

Yukarıdaki yöntemler sarılığın %100 oranında ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Fakat yenidoğan bebeklerde görülen sarılığın hayati tehlike taşımadığı vurgulanmaktadır. Dikkate alındığı takdirde hastalıktan kısa zamanda kurtulmak mümkündür.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle