Sarılık Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sarılık belirtilerinin yoğunluğuna göre ne denli ciddi bir durumla karşılaşıldığı anlaşılabilir. Bilirubin seviyesine göre vücudun farklı bölümlerinde sararma gözlemlenir.
Sarılık belirtileri net bir biçimde cildin ya da göz akının sararması şeklinde gözlemlenebilir. Bazen pigmentler bunu gözle görmemizin mümkün olmadığı düzeyde tutabilir.
Sarılık Belirtileri Nelerdir?
Sarılık belirtileri vücudun farklı bölümlerinde meydana gelen sararmalar ile ortaya çıkar. Aslında fizyolojik sarılık bunun en belirgin halidir. Bebeklerin öncelikle gözlerinin beyaz kısmında başlayan ve vücuduna yayılan bir sararma şeklinde görülür. Farklı bilirubin seviyeleriyle beraber vücudun farklı bölgelerinde sarılık gözlemlenir. Hali hazırda ne kadar ciddi bir noktaya ulaştığını sararma gözlemlenen bölgeden anlayabiliriz. Gebelikte ve bu tip hormon değişimlerinin yaşandığı süreçlerde daha sık meydana gelir.
Sarılık Bölgeleri | Belirtilerine Göre Bilirubin Seviyesi |
Gözün beyazında | 3-4 mg/dl |
Başta ve boyunda | 5-8 mg/dl |
Göğüs ve omuzlarda | 8-10 mg/dl |
Göbek ve sırtta | 10-13 mg/dl |
Kollarda ve bacaklarda | 13-16 mg/dl |
Ellerde ve ayaklarda | 20 mg/dl ve üstü |
Görüldüğü gibi sarılığın belirtileri birçok farklı şekilde gözlenebilir. Bunun sebebi ise farklı faktörlerden dolayı tetiklendiğine bağlanır. Hepatik Ensefalopati veya Obstrüktif sarılık gibi hastalıklar burada ön plana çıkabilir. Pankreas kanseri gibi çok daha ciddi sorunlarla yüzleşmek mümkündür. Ancak tüm bunların haricinde kalan rutin bir kan değeri artışından kaynaklanabileceğini unutmamak gerekir. Muayene edilmeden ve tüm tetkikler tamamlanmadan sarılık belirtileri üzerinden teşhis yapmak neredeyse imkânsızdır.
Sarılık Nasıl Anlaşılır?
Gizli bir biçimde ilerleyebilen ve bilirubin seviyesinin fark edilmeden artışını gözlemlediğimiz vakalar olabilir. Genelde bebeklerde bu durum pek gözlenmez. Ancak çocukluk döneminden itibaren başlayarak hayatı boyunca aynı sorunla yüzleşen insanlar var. Doğal olarak bunun getirisi olan reaksiyonlara alışarak böyle bir sonucun çıkacağını aklına dahi getiremeyebilir.
Çünkü ilk etapta bakıldığında yukarıda verilen bilirubin değerleri kanında mg/dl cinsinde çıkar. Ancak olması gerektiği gibi bir sararma gözlenmez. Bu durumda da anlamanın hiçbir şekilde mümkün olmadığını söylemek gerekir. Sarılık olduğunu kan testine girene kadar anlamayan, patolojik bulgular incelenene kadar bunun sebeplerinin ne olacağını hiç düşünmeyen insanlar vardır.
Gebelikte ve doğum sonrasında bebeğin sarılığı ile beraber annede bu tip semptomlar tespit edilebilir. Gizli bilirubin artışı ile beraber tedavisi önemli ölçüde gereken hastalıkların teşhis edilebileceğini unutmamak gerekir. Maalesef ki beyni ve motor hücrelerini zedeleyen çok önemli rahatsızlıklara sebep olabilecek sarılık reaksiyonları ortaya çıkabiliyor. Genel anlamda 10 günü aşan ve müdahale edilmeyen vakalarda bu gibi sonuçlar doğabiliyor.
Sarılık belirtileri ile tedavisi eş zamanlı olarak başlatılabilir. Doktora başvurmanız ile birlikte ilk tetkikler fizyolojik muayene ile sürer. Sonrasında patolojik sonuçlar değerlendirilir ve sarılığa sebep olan faktör ortaya çıkar. Haliyle tedavisi için ne gerektiği bu noktada ortaya çıkar.
Sarılık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sarılık tedavi yöntemleri arasında genel anlamda iki farklı metot uygulanır. Bunların ilki medikal tedavidir. İlaç tedavisinin işe yaramadığı durumlarda veya uygulanmak istenmemesi durumunda da Fototerapi ile sarılık geçebilir.
Şu sıralar tedavi şartlarını gözden geçirdiğimizde Sarılığın tedavisi net bir biçimde fototerapi ile sağlanmaktadır. Hem bebeklerde hem de yetişkinlerde maruz kalınan ışıkların işlevsel sonuçlar doğurduğu gözlenmektedir. Burada önemli olan unsur teknolojik yapısı gereği bu tedaviye yeterli ölçütlere sahip olan bir tıp merkezine başvurmaktır. Aynı zamanda doktorların bu noktada müdahale ve tedavi aşamalarını iyi takip etmeleri önemlidir.
Yenidoğan sarılığının tedavisinde takip en önemli unsurdur. Bir noktada da sarılık beyni etkiler mi sorusunun önemine değinmekte fayda görüyoruz. Çünkü birçok kişinin burada bilgisiz olduğu ortaya çıkıyor. İlk bakışta bilirubin seviyesinde gerçekleşen yükselmenin karaciğer, pankreas ve safra gibi sindirim organlarıyla alakalı olduğu düşünülür. Normal süresini tamamlamış ve normal kilosunda doğan bebeklerde 10 günü aşan, prematüre bebeklerde ise 14 günü aşan sarılık vakaları uzamış sarılık olarak tanımlanır. Beyinde veya motor hücre yapısında zedelenme ve tahribat riskinin çok yüksek olması ise her zaman göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur.