Bebeklerde Sarılık Değeri Normalde Kaç Olmalı?
Bebeğimin sarılık değeri kaç olmalı diyen anne ve babalar oldukça endişeleniyor. Geçici ve kısmi sarılık vakalarında dahi yüksek değerler görülebiliyor.
Bebeklerde sarılık en çok görünen yenidoğan hastalıkları arasındadır. Hatta bebeklerin neredeyse tamamında birkaç günlük bir reaksiyon olarak gözlemlenir.
İçindekiler
Bebeklerde Sarılık Değeri Kaç Olmalı?
Bebeklerde sarılık değeri konusunda sabit referans değerleri mevcuttur. Referans değerlerinin aşıldığı bilirubin seviyeleri için ciddi bir sararma gözlemlenebilir. Bu bazı yenidoğan bebekler için yalnızca göz akında, bazıları içinse tüm vücudunda görülür. Tabi ki burada da kanda bulunan bilirubin seviyesi için belirli unsurlar vardır. Belirtilmiş düzeyi aşan bir seviyede belirli bölgelerde benzin sarardığı gözlemlenmiştir.
Aslında en büyük ayrımın normal sürede doğmuş ve prematüre bebekler arasında olduğunu söylemek gerek. Normal kilosuna yakın bir ağırlıkta doğan 9 aylık bebeklerde aşağı yukarı aynı etkiler aynı sürelerde gözlenir. Fakat prematüre bebekler için farklı durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple daha fazla gözetim altında tutulurlar ve müşahede süresi boyunca sarılık dahil olmak üzere birçok hastalık için tetikte beklenir.
Yenidoğan | 1-2mg/dl |
Göz Sararması | 3-4 mg/dl |
Kafa be Boyun Sararması | 5-8 mg/dl |
Üst Gövde Sararması | 8-10 mg/dl |
Alt Gövde Sararması | 10-13 mg/dl |
Kol ve Bacak Sararması | 13-16 mg/dl |
El ve Ayak Sararması | 20 mg/dl ve üzeri değerler |
Yukarıda bebeklerde sarılık testi yapıldığında alınan sonuçlar ve buna karşın görülen belirtiler için referanslar bulunmaktadır.
Mevcut değerler sağlıklı bir biçimde 9 aylık doğan, ideal kilo oranına sahip bebekler için geçerlidir. Prematüre doğumlar için bu oranlar sabit kalmayabilir. Aynı zamanda vücuda ve bağışıklık sistemine ya da anne karnında geçirilen rahatsızlıklara bağlı olarak farklı reaksiyonlar elde edilebilir.
Bebeklerde Sarılık Testi Sonuçları
Bebeklerde sarılık testi normal çıkma ihtimali olmayan bir süreci temsil eder. Aslında Bilirubin seviyesi vücut içerisinde anne karnında artmaya başlar. Eğer anne karnında geçen zaman 15 gün gibi kısa bir süreci kapsasaydı muhtemelen hepimizin göz akları sarı doğardık. Çünkü bu kan değerlerini dengeleyen tek faktör plasenta bağlantısıdır.
Eğer kan ölçümünde bilirubin derecesi risk faktörü içeriyorsa yüksek ihtimal sarılık teşhisi ile müşahede altına alınır. Burada hijyenik bir ortamda olmalı ve bilirubin seviyesi 15-16 seviyeleri gibiyse düşürülmeye çalışılmalıdır. Genelde anne babalar 12 mg/dl seviyelerine yükselen bilirubin ile birlikte belirtileri fark etmeye başlarlar. Çünkü bu süreçte gövdenin alt kısmında da bariz bir sararma ve soluk ten görünümü ortaya çıkar.
Aylık döngülerle tekrarlayan yüksek ateş gibi belirtiler ise yenidoğan döneminden kalma bir hastalığın habercisi olabilir. Bazen kan tahlillerinde yeterli tetkik yapılmadığından vakalar tespit edilememektedir. Bebeğinizin ilk bir haftalık süreçte günlük rutin kontrolleri çok önemlidir. Doğumun ardından 16 saatten sonra başlayabilecek sarılık belirtileri normal karşılanır. Büyük çoğunluğunda plasenta bağlantısı kesildikten 24 saat sonra bu süreç başlar.
Yüksek değerler söz konusu olduğunda el ve ayaklara kadar varan bir sararma gözlemlenir. Tabi ki bu nokta maksimum ulaşabileceği noktalardan birisidir. Ancak bebeklerin sürekli gözetim altında tutulmasından ötürü sarılıkta oluşabilecek diğer hastalıklar için önlemler alınmaktadır. Belirli kan seviyesi ile değerlerin sabitlenmesi ortalama 4-7 günü bulabilmektedir.
Bebeklerde Yenidoğan Sarılığı Ne Zaman Geçer?
Bebeklerde kan testi yapılarak bilirubin haricinde de birçok değer göz önünde bulundurulur. Bilhassa göz akında sararma ile başlayıp vücudun sararması ile devam eden sarılık hastalığında farklı sendromlar ve enzim eksiklikleri sonuç olarak ortaya çıkabiliyor.
Herkesin merak ettiği bebeklerde sarılık değerleri kaç olmalı sorusunun cevabı 1 mg/dl seviyesindedir. Bu tüm insanlar için normal sayılan bir bilirubin miktarıdır. Sürekli olarak artış göstermesine karşın karaciğer, safra ve boşaltım sistemi ile tahliye edilir. Aynı zamanda kana karışarak hızla yok olduğundan seviye artış sağlamaz.
Bebeklerde 1-2 mg/dl seviyesinde görüldüğünde belirtiler azalarak ortadan kaybolur. Böylelikle sarılık endişesi bitmiş olarak kabul edilir. Değerlerde azalma kaydedilmesine rağmen ne kadar sürede geçeceğini merak ediyor olabilirsiniz.
Normal süresinde doğan bebeklerde sarılık iyileşme süresi 4-7 gün olarak belirtilir. Bu durum prematüre yani erken doğum yapan bebekler için 10 günü aşıyor olmalı iken erken iyileşme mümkündür. Ancak çok büyük bir çoğunluğunun 10 günü aşan sürelerde sarılık belirtileri ile gözlemlenmesi tesadüf değildir.
Vücudun direnci, bağışıklığın plasenta ayrılığının ardından güçlenmeye çalışması, kan değerlerindeki ani farklılıklar ve vücudun belirli hastalıklara karşı inisiyatifi burada önemli etkenlerdir. Akut gelişen sendromlar ve eksiklikler neticesinde de bu sorunla yüz yüze gelinebilir. Doktorunuz tüm bu detayları değerlendirerek size yenidoğan bebeğinizin iyileşme süreci ile ilgili net kıstasları sıralayacaktır.