Gözde Sarılık Neden Olur? Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Göz akında sarılık görülmesi bazı önemli hastalıkların habercisi olabilir. Bilhassa yenidoğan bebeklerde sendromlar için önemli belirtiler arasındadır.

Gözde sarılık toplumda çok sık görülen ve farkına varılmayan bir vakadır. Bebeklerde mutlak suretle görüldüğü bilinir. Buna ek olarak 40 yaşından sonra görülme sıklığında artış vardır.

Gözde Sarılık Nedenleri

Gözde sarılık nedenleri en basit şekilde bilirubin seviyesinin yükselmesi olarak açıklanır. Vücudumuzda bulunan, bir kısmı safra yollarıyla arıtılan, bir kısmı dışkı ile dışarıya atılan ve kana karışan bir maddedir. İnsan vücudunda belirli bir orandan fazla bulunması ise sarılık hastalığı ile sonuçlanır. Bebeklerin doğumdan 24 saat sonra sarılık vakası geçirmesi bundan kaynaklanır.

Tabi ki burada karaciğer rahatsızlıkları, safra yolu problemleri gibi birçok farklı etkenden söz edilebilir. Bunu tetikleyen unsur her ne olursa olsun sarılık hastalığı ile göz sararması farklı kulvarlarda değerlendirilmelidir.

Bilirubin Seviyesi  
Normal değeri 1 mg/dl
Gözlerin sararması 2 mg/dl
Vücudun sararması 3mg +/dl

Görüldüğü üzere bilirubin seviyesi hafif arttığında dahi gözde sararma görmek mümkün hale geliyor. Sonrasında ise farklı tetikleyici sebeplerden ötürü sarılık hastalığı üst gövde, alt gövde, kol ve bacak olarak ilerliyor. Son olarak ellere ve ayaklara kadar geliyor.

Benzin sararması ve soluk görünümü ilk etapta dikkat çekmeyebilir. Ten rengimiz buna müsait bir pigment değerini bünyesinde tutuyor. Fakat göz içinde sarılık görüldüğünde anında dikkat çekiyor. Gözün beyaz kısmında oluşan sararma belirtileri ile birlikte ortaya çıktıktan sonra kaybolabilir. Burada göz sararmasına ne iyi gelir konusu doktorların en çok karşılaştığı soru kalıplarından birisi olarak yorumlanıyor.

Gözde Sarılık Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Gözde sarılık ne zaman geçer veya ne iyi gelir sorusunun cevabını arıyorsanız muayene olmalısınız. Bilirubin seviyesinin artışını tetikleyen faktörün bulunması gerekir. Muayene sonrasında saptanan değerlere göre tedavi süreci başlatılır. Aslına bakarsanız gözdeki bu semptom geçici olma özelliği yüksek bir vakadır. Yani müdahale edildikten en geç 2-3 gün içinde göz akı kendiliğinden beyazlaşmaya başlar.

Tabi ki burada yaşlanma faktörünü ve çevresel unsurları hesaba katmak gerekir. Çünkü belirtisi yalnızca gözün beyaz kısmında bir kirlenme şeklindedir. Yani net bir biçimde sapsarı bir görünümle ortaya çıkmaz. Beyaz üzerinde oluşan bu kirli sarı görünümünün fark edilebilirliği yüksektir. Haliyle ilk gördüğünüz an doktora başvurmalı ve göz içinde sarılık nedenleri açısından bir muayene olmalısınız.

Muayene esnasında ortaya çıkabilecek farklı sebepler arasında belirli detaylar ön plana çıkıyor.

  • Karaciğer Hastalıkları
  • Safra Kesesi Hastalıkları
  • Kan Hastalıkları
  • Gilbert Sendromu
  • Karaciğer Hastalıkları
  • Hemoliz
  • Enzim Yetersizliği
  • Hepatit
  • Tümör
  • Siroz ve Kanser Başlangıcı
  • Dubin Janson Sendromu
  • Crigler Nijer enzim eksikliği

Tabi ki her gözde sararmaya neden olan faktör bu rahatsızlıklarla ortaya çıkmaz. Standart olarak kan değerlerinizde aşırı artış gösteren bilirubin miktarı göz akında sarılık teşhisine sebep olabilir.

Gözde Sarılık Belirtileri Neler

Gözde sarılık belirtisi net olarak gözlemlenen bir olgudur. Aslında diğer rahatsızlıklar gibi ilk belirtilerde doktora başvurulması gerektiği açıkça ortada. Fakat Türkiye’de göz sarılığı ile doktora başvuran insan sayısı sanılandan daha az. Yalnızca yenidoğan bebeklerde bu reaksiyon gözlemlenerek bizlere teşhis ve tedavi açısından somut bir örnek sağlanmış oluyor.

Zaten bebeklerde sarılık vakaları gözde başlayan semptomlar ile görülüyor. Bu ilk belirtinin göstergesi kan değerindeki bilirubin miktarının 2 mg/dl seviyesini aştığıdır. Pek tabii 20 mg/dl seviyesine kadar ilerleyen ve tüm vücudu kapsayan sarılık vakaları ile karşılaşılabilmektedir. Bu sebeple yenidoğan bebeklerin sarılık değerleri 5-6 mg/dl seviyesinde gayet normal karşılanmaktadır. Çoğunluğu akut olarak başlayarak bilirubin miktarı düşürüldüğünde ortadan kaybolmaktadır. Ortalama 3-4 günlük bir iyileşme süreci bebekler için standart kabul edilir. Tabi ki prematüre bebekler, 40 yaşın üzerindeki hastalar için göz akında sarılık ne zaman geçer sorusunun cevabı daha da geniş bir süreci kapsayabilir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle