Karaciğer Transplantasyonu Nedir? Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Karaciğer Transplantasyonu ile kadavra veya canlıdan nakil edebilecek karaciğer sayesinde yaşam fonksiyonları düzenlenebilir. Operasyon riskli olabilir.

Karaciğer transplantasyonu olarak adlandırılan ve tıbbi literatürde yer eden operasyon nakildir. Yani karaciğer naklinin bir diğer ismidir.

Karaciğer Transplantasyonu Nedir?

Karaciğer transplantasyonu nedir sorusunun çok sık gelmesinin sebebi tıbbi terimdir. Şimdiye kadar gündeme gelen karaciğer nakli ifadelerinin ardından pekte dikkat çekmedi. Ancak burada da bazı detaylardan söz etmek istiyoruz. Öncelikle karaciğer naklini uygulayacak olan kişiler arasında bazı uyumlar olması şart koşuluyor. Bu uyum olduğu sürece karaciğer transplantasyonu için başvurmanız mümkündür.

Dilerseniz canlıdan karaciğer nakli operasyonu ile bir tanıdığınıza organ nakli yapabilirsiniz. Bu durumda kendi karaciğerinizin ortalama %40 civarında bir kısmını alacaklardır. İlk bakışta karaciğerinizin bir kısmının gittiğini düşünebilirsiniz. Ancak kendisini yenileme özelliği bulunan organımızın sonrasında %100 noktasına ulaştığını belirtmeliyiz.Aynı durum alıcı için geçerliliği korurken karaciğer kendisini kısa sürede tamamlayacaktır.

Karaciğer transplantasyonunda yapış amaları tamamıyla anestezi altında uygulanır. Yalnızca Türkiye standartlarını değil tüm Avrupa’yı kapsayan ciddi bir operasyon olduğu biliniyor. Genelde kan kaybının çok yüksek olmasına bağlı olarak risk faktörleri ortaya çıkabiliyor. Bu durumları en aza indirgemek içinse ciddi bir çaba harcıyor.

Karaciğer Transplantasyonu Nasıl Yapılır?

Karaciğer transplantasyonu gibi önemli ve ciddi operasyonlar için donanımsal yönü güçlü bir hastane tercih edilmeli. İnsanların genel tercihi ise hem anestezi altında oluşabilecek komplikasyonlar hem de daha kaliteli bir hizmet için özel hastane oldu.

Yapım aşaması için öncelikle uygun bir karaciğerin bulunması gerekir. Kadavradan karaciğer transplantasyonu en kolayı olarak yorumlanabilir. Kadavradan alınan tam karaciğer veya karaciğerin bir kısmının hastaya nakli ile mümkün olur. Diğer metot ile pek bir farkı yok gibi. Yalnızca sağlıkla olması durumunda tamamını alma şansına sahip oluyorsunuz.

Size uygun olan karaciğeri anestezi altındayken canlıdan transfer edebilirler. Bu durumda tercihen kendinize birkaç kuşaktan olan derecelerde akrabanız olması, kan grubunun uyması elzem. Canlıdan yapılacak transplantasyon işleminde yaklaşık olarak %40-60 gibi bir oranla karaciğer parçası alınır.

Burada en merak edilen nokta ise canlıdan karaciğer naklinde donör olan vericinin operasyonunu kaç saat sürdüğü ve ameliyat sonrası iyileşme sürelerini standart olarak yaşayıp yaşamadığıdır.

Operasyon süreleri  
Verici Ameliyatı 2-6 Saat – Kendisini Yeniler
Alıcı Ameliyatı 6-18 Saat – Kendisini Yeniler

Karaciğer transplantasyonunda iyileşme süresini hemşire bakımı etkilemektedir. Çok büyük bir kan kaybı atlatmış olmasından dolayı ciddi bir takviyeyle hayata döndüğünü hissedebilir. Verici için risk durumu çok cüzi bir seviyededir. Fakat takılan karaciğerin veya karaciğerin bir parçasının vericinin vücuduyla uyuşmazlığı gözlenebilir. Benzer durumlarda karaciğere kan ve oksijen bağlantısı kalmaz.

Eğer bir organa kan ve oksijen anlamında kısıtlı bir ulaşım olursa büyük sorunlar yaşanabiliyor. Yavaş yavaş yeni organın uyumsuzluğu baş gösterir ve normal bir işlevin mümkün olmadığı fonksiyonlar gözlenmeye başlanır. Bu gibi durumlarda hemen ameliyat tekrarlanabilir, transplantasyon tekrar yapılabilir.

Karaciğer Transplantasyonu Sonrası Süreç

Karaciğer transplantasyonundan sonra hemşire bakımı ilk hafta sürekli olarak devam eder. Zira ciddi bir ameliyatın ardından mevcut kanama riski ile beraber operasyon sonrası durum incelenmeye başlanır. Gerek canlıdan gerekse kadavradan yapılan nakil işlemlerinde anestezi zorunludur.

Dünyanın en çok kan kaybı yaşanan ameliyatlarından birisi olması ise iki ana arteri barındırarak kan akışının büyük kısmını sağlamasından kaynaklanır. Bu gibi önemli detaylar sebebiyle de karaciğer transplantasyonu dikkat edilmesi gereken bir operasyondur. İyileşme süresi karaciğerin kendisini yenilediği 3 aylık süreci kapsar. Eğer çalışıyorsanız ameliyat öncesinde işinizden izin alırsınız.

Eğer ameliyatı olduktan sonra işe geri dönmeyi düşünüyorsanız bunun mümkün olmayacağını belirtmeliyiz. İlk 3 ay boyunca hiç bir şekilde ağır bir kondisyon yada da işe devam söz konusu olamayabilir. Burada muayeneyi yapan doktorun kararları ise ekstradan önem arz etmektedir. Bazen 6 ayı bulan bir iyileşme süreleri gözlemlenebiliyor.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle