Karaciğer Apsesi Belirtileri ve Tedavisi
Kişilerin bir bakteri enfeksiyonu kapması sonucunda karaciğerde oluşmaktadır. Apse beyaz kan hücrelerinden ve de ölü hücrelerden oluşan vücudun enfeksiyon kapması neticesinde meydana gelir.
Karaciğer Apsesi
Karaciğerin bir bakteri kapması sonucunda meydana gelen ölü hücrelerden oluşan sıvı enfeksiyonudur. Apse meydana gelmesi durumunda bu oluşan sıvıyı boşaltmak yerine karaciğerde toplanır. Oluşan apseye karın bölgesinde oluşan şişlik ve de iltihaplanma da eşlik edecektir. Karında sıklıkla şiddetli ağrının olması söz konusu olur.
Karaciğerde meydana gelen piyojenik apseler daha sıklıkla safra hastalığı sebebi ile olmaktadır. Apselerin yaklaşık olarak %50 kadarını safra kanalında etkileyen koşullar etkilemektedir. Apselerin oluşmasına neden olan diğer riskli faktörler ise şunlardır:
- Apse oluşturan rüptüre bir apandisitten bakteriler;
- Pankreas kanseri;
- Kolon kanseri;
- Divertikülit;
- İnflamatuar bağırsak hastalıkları;
- Kan enfeksiyonlar;
- Septesemi;
- Kaza geçirilme neticesinde karaciğerde oluşan travma.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki karaciğer apsesi daha çok diyabet hastalarında enfeksiyonlara daha yatkın olma nedeniyle daha sıklıkla görülmektedir. Ayrıca zayıf beslenme düzeyi olan kişilerde, sık alkol tüketenlerde, kemoterapi ilacı kullananlarda da sıklıkla görülmektedir. Erkeklerde daha sıklıkla görülmektedir.
Amebiyöz oluşan kişilerde amip karaciğer apseleri oluşmaktadır. Bu apselerin kan dolaşımı nedeniyle olur. Çoğu durumda kişilerin hastalığa neden olan paraziti dışkıyla kirlenmiş yiyecekler, sular nedeniyle vücutlarına alırlar.
Belirtileri
Karaciğer apsesinin belirtileri genellikle safra kesesi inflamasyonu veya kitlesel enfeksiyona çok benzemektedir. Amip karaciğer apsesi ya da piyojenik apselerin belirtileri neredeyse benzerlik göstermektedir.
- Şiddetli karın ağrısı;
- Mide bulantısı;
- Kusma;
- Yüksek ateş;
- İshal;
- Eklemlerde oluşan ağrı;
- Titreme;
- Sarılık;
- İştah kaybı;
- Ani oluşan kilo kaybı;
- Özellikle gece terleme.
Teşhisini konulabilmesi için ilk olarak doktora giden kişilerde apsenin oluşmasına neden olan mikrobun enfeksiyona bağlı olup olmadığı anlaşılması amacıyla kan testleri yapılacaktır. Bu testler aynı zamanda karaciğerin fonksiyonlarını ölçmek amacıyla da yapılır. Kişilerin kanında eğer ki mikrop çıkması durumunda apseyi karaciğer üzerinde tespit edebilmek amacıyla röntgen, ultrason, bilgisayarlı tomografi ve MR çekilmesi gerekmektedir. Bunlar apsenin daha iyi görüntülenmesine yardımcı olması için damar yolu açılarak kişilere kontrastlı özel bir boya verilecektir.
Tedavisi
İlaçlar
Çoğu kişilerin apsesini yok etmek amacıyla tek başına antibiyotik tedavisi kullanılmaktadır. Mikropların ölmesi amacıyla karaciğer apsesi için kullanılan ilaçlar şunlardır:
BITERAL 500 mg 10 film tablet: Etkin maddesi ornidazol olmaktadır. Amipli karaciğer apselerinin tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Oral yolla sabah ve akşam kullanılmalıdır. İlacın bazı yan etkileri bulunmaktadır. Lökopeni, baş dönmesi, koordinasyon sorunları ve baş dönmesi gibi sorunlar olmaktadır.
ORNISID 250 mg 20 film tablet: Amebik karaciğer apselerinde kullanılan ilacın etkin maddesi ornidazol olmaktadır. Sabah ve akşamları tok karnına bol su ile yutulmalıdır. Mide bulantısı, işhal, anormal karaciğer fonksiyon testleri ve kaşıntı gibi yan etkileri bulunur.
Apse Drenajı
Absenin boşaltılması için apse drenajına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kişilerin karın kısmından bir iğne ile girilmesi sonucunda infeksiyon içeren sıvının çıkarılması için drenaj kateteri karın kısmına yerleştirilmesi gerekmektedir. Bu işlem hasta uyutularak yapılmaktadır. Bu nedenle de herhangi bir ağrı sızı duymayacaktır. Bu işlem sırasında karaciğerden doku örneği almak için biyopsisi de yapılmalıdır. Bu biyopsi sonucunda karaciğerin genel sağlığının nasıl olduğunu anlamak amacıyla yapılacaktır. Bu işleme inzaziv diagnostik denilmektedir. Kişilerde bilgisayarlı tomografi eşliğinde ya da ultrasonografi eşliğinde yapılmaktadır.
Cerrahi Tedavi
Kullanılan antibiyotik tedavisine ve apse drenajına yanıt vermeyen hastaların apsesinin çıkarılması için genel cerrah uzmanları tarafından hastanın ameliyat edilmesi söz konusu olabilir. Bunun için günümüzde Laparoskopi yöntemi kullanılarak tedavisi yapılmaktadır. Karın kısmından açılan 3 tane 1.5 santim büyüklüğünde kesi yapılarak bir kamera yardımıyla karın içerisine girilir. Ve karaciğere ulaşılarak hasar veren apsenin çok dikkatli bir şekilde çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Ameliyat süresi 1.5 saat ile 2 saat arasında değişmektedir. Daha sonradan hastaya dren takılır. 2 gün dren kalmaktadır. Hasta yaklaşık olarak 3 gün içerisinde taburcu edilir.
Kaynaklar
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/24f548d0-f090-4bb7-8c13-e43560be9072.pdf
- http://mikrobiyoloji.thsk.saglik.gov.tr/ums/a/Amibiyaz.pdf
- http://accesssurgery.mhmedical.com/content.aspx?bookid=531§ionid=41808829
- https://www.dovemed.com/diseases-conditions/amebic-liver-abscess/
- https://academic.oup.com/cid/article/29/5/1117/337264
- https://www.scripps.org/articles/2291-amebic-liver-abscess
- http://www.deva.com.tr/assets/images/products/pdf/04072013135209..pdf
- http://www.abdiibrahim.com.tr/docs/default-source/default-document-library/Product-Prospectus/ornisidfort500mg-kub08072014_25115.pdf?sfvrsn=2