Karaciğer Kisti Ameliyatı ve İyileşme Süresi
Karaciğer kistleri, içerisinde hava, berrak sıvı ve yarısının da katı maddelerle dolu olduğu ince duvarları olan keseciklerdir. Genellikle iyi huylu kistler olduğu için bir belirti vermez.
Karaciğer Kisti Ameliyatı
Karaciğer kistlerinin %90 kadarı günümüzde laparoskopi cerrahi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Kistin yeri, büyüklüğü ve durumu sonucunda %10 karaciğer kisti açık ameliyat ile tedavi edilmektedir. Karaciğer kisti ameliyatları fenestrasyon ve kist duvarlarında eksizyonundan oluşan minimal invaziv bir girişim olarak genellikle laparoskopi cerrahi yöntemiyle kişiler ameliyat edilmektedir.
Karaciğer kistleri genellikle halk arasında “köpek kisti” olarak tanımlanmaktadır. Bu kist sıklıkla görülme nedenleri arasında hayvanlardan insanlara bulaşan bir parazitten kaynaklanmaktadır. İnsandan insana bulaşmazlar. Büyümesi ve ağrı, şişme ve sarılık gibi belirtileri olması durumunda ameliyat edilerek çıkartılması gerekmektedir. Günümüzde yapılmakta olan karaciğer kist ameliyatları laparoskopi cerrahisi sayesinde hem daha kısa sürüyor, hem riskleri azalıyor hem de hastanın iyileşmesi daha da hızlı olmaktadır.
Ameliyat süresi yaklaşık olarak 2.5 ile 3 saat arasında değişmektedir.
Ameliyat
Genel anestezi altında yapılmaktadır. Köpek kisti ameliyatına başlanmadan önce hastanın hijyenine uyum sağlamak amacıyla karın bölgesinden kasık bölgesine kadar antiseptik ile temizlenmektedir. Ameliyat süresi içerisinde damardan verilecek olan antibiyotik ilaçlar, ameliyata başlanmadan hemen önce verilmesi gerekmektedir. Kistin alınması için yapılacak olan laparoskopi yöntem için karın bölgesinden 5 mm ile 1.5 santim arasında değişen kesiklerin yapılması gerekmektedir. Bu kesikler genellikle 3 tane olur. İç organların birbirine yapışık olması nedeniyle karbon dioksit verilerek karın kısmı şişirilir ve ışıklı kamera yardımıyla karaciğere ulaşılır ve ameliyat başlanır. Genel cerrah uzmanı tarafından çok dikkat gerektiren bir işlem uygulanacaktır. Kistin çıkarılması sırasında dokulara ve damarlara zarar vermeden, karaciğer üzerinden hidatik kist çıkartılır. Alınan kistin patlaması hastanın çok ciddi komplikasyonlar geçirmesine neden olacaktır. Bu nedenle de dikkatli bir şekilde ameliyat için yapılan kesiklerden birinden çıkartılması gerekmektedir. Kist içi sıvı dolu olduğundan, küçük deliklerden çıkartılacak olması sebebi ile bu riski ortadan kaldırmak amacıyla kist karaciğerden söküldüğü zaman karnın içerisine küçük deliklerden özel bir endoskopik torba sokulur. Ve kist bu özenle bu torbanın içerisine konulduktan sonra çıkartılması gerekmektedir. 10 santimden büyük olan kistler için açık cerrahi uygulanması gerekmektedir. Bunun için kistin ultrason ile yeri tespit edilerek o bölgeden kesi işlemi yapılır. Hastanın başarılı bir şekilde cerrah tarafından kisti çıkartılır.
Açık ameliyatlarda iyileşme süresi, hastanede kalma süresi daha uzun olmaktadır.
Ameliyat Riskleri
İster laparoskopik yöntem, ister açık cerrahi ile tedavi edilen kişilerde köpek kistinin tekrarlama ihtimali %30 oranında olmaktadır. Cerrahi müdahale sırasında hidatik karaciğer kistinin duvarları çok ince ve içi sıvı dolu olmaktadır. Echinococcus parazitinin neden olduğu kist sıvısı içerisinde dansitede ve alkali bulunmaktadır. Aminoasit ve spesifki antijen olması nedeniyle zararlıdır. Bu nedenle de cerrah tarafından gerek karaciğerden sökülürken, gerek çıkartılırken patlaması durumunda karın bölgesinde bulunan iç organlara çok ciddi zararlar verecektir. Karaciğer kisti ameliyatı olanlar için her zaman risk bulunmaktadır. Bu nedenle bir süre antibiyotik tedavisine ameliyat olanlar uyması gerekmektedir. Ameliyat sonrası komplikasyonlar gelişecek olduğundan, cerrahi tedavi olanlar doktor tarafından söylenenlere uymak zorundadır. Beslenmesine her zaman dikkat edilmelidir. Karaciğer ameliyatı olanlar dren takılarak, bölgede iltihap sıvısı olduğu zaman drenden sıvı gelecektir. Bu durumda kişiye antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Hastanın ameliyat sonrasında enfeksiyon kapması çok ciddi bir komplikasyon olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle hijyenine hastanın dikkat etmesi gerekiyor. Hastanın karaciğer dokusunda zedelenme olabilir. Eski fonksiyonlarına tekrardan dönebilmesi için beslenmesine çok dikkat etmeli, enginar ve kereviz tüketimi sayesinde karaciğer fonksiyonlarına hızla kavuşur. Kişinin normal hayatına dönmesi 3 hafta ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Kaynaklar
- http://www.surgery.usc.edu/divisions/tumor/pancreasdiseases/web%20pages/laparoscopic%20liver%20surgery/laparoscopic%20liver%20surgery.html
- https://surgery.ucsf.edu/conditions–procedures/liver-cysts.aspx
- http://laparoscopy.blogs.com/prevention_management_3/2011/01/laparoscopic-liver-surgery.html
- https://www.liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/liver-cysts/
- http://www.laparoscopicexperts.com/laparoscopic-hepatic-cystectomy/