Karaciğer Kisti Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

En yaygın görülmekte olan karaciğer kisti ekinokok hastalığı ya da Hidatik kist olarak adlandırılmaktadır. Halk arasında bu kiste köpek kisti adı verilmektedir.

Karaciğer Kisti

Karaciğer kistleri, asemptomatik olması nedeniyle herhangi bir belirti vermezler. Kişinin yaptıracak olduğu rutin testlerinde ortaya çıkarlar. Kadınlarda daha çok görülmektedir. Yetişkin bir insanın %1’inde karaciğer kistleri bulunmaktadır. Kişilerde doktora rutin kontrolleri için gidildiğinde yapılan kontrollerde rastgele görülen kistler bulunmaktadır.

Kistler genellikle 10 mm küçük olmaktadır. Tedavi gerektirmeyecek kistlerdir. Ve iyi huylu olmaları nedeniyle kanser hücrelerini barındırmazlar. Bazı durumlar kist büyüdüğü zaman karnın sağ üst tarafında ağrıya ve de şişkinliğe neden olurlar. Bu durumda genel cerrah uzmanları tarafından tedavi edilirler. Kişilerde kistten şüphelenilmesi durumunda, kistin türünü, büyüklüğünü ve de yerini tespit edebilmek amacıyla bilgisayarlı tomografi ya da MR çekilmesi gerekmektedir. Kişilerde nadiren de olsa teşhisini koyabilmek amacıyla iğneli biyopsi yapılmaktadır.

Eğer ki Kistadenokarsinoma  adı verilen ve büyümesi sonucunda kansere dönüşme riski olan riskler doktora gidildiği zaman tespit edilirse ameliyatla alınmalıdır. Kistler patlarsa tehlikelidir, kistin içerisinde ki sıvı iç organlara yayılır. Bu durumda da iç organlar zarar görür.

Kist Türleri

Basit Kistler: Karaciğer üzerinde bulunan içi sıvı dolu olan, 100 milim ile 3 santim arasında değişen boyutlara sahiptir. Bu kistlere genel cerrah bölümü bakar. Genellikle büyümediği için, tedavisi de doktora gidildiği zaman gerek duyulmaz.

Polikistik Kistler: Doğuştan meydana gelmektedir. Kişilerde gruplar halinde bulunur. En az 20 tane 10 milimden küçük kistten oluşurlar.

Hepatik Kistler: Kistlerin oluşma nedeni polikistik karaciğer hastalığının bir sonucu olarak ortaya çıkma ihtimali her zaman için bulunmaktadır. Hepatik kistler karaciğer hastalığı ya da kişilerde böbrek rahatsızlıklarının sonucunda görülmesi durumu vardır.

Parankimal kist: İltihaplanma sonucunda meydana gelen içerisinde sıvı ve bir kısmında katı madde bulunan lezyonlarda meydana gelen iyi huylu kistlerdir. Doğumsal olarak gelişeceği gibi daha sonradan da oluşurlar. 

Hepadik Kistler: Karaciğer kistlerinin büyük bir çoğunluğunu yediğimiz yiyeceklerden oluşmaktadır. Echinococcus granulosus adı verilen bir tenya köpek dışkısından, koyun ve ineklerden bulaşacağı gibi bol su ile yıkanmamış olan sebze ve meyvelerden de bulaşmaktadır. Bu kistlere hidatik kist adı verilmektedir. 10 milimden küçük olması durumunda müdahale edilmez. Zamanla 10 milimden daha da büyür. Bu durumda safra yollarına baskı yapabilir. Ve patlama ihtimali olacağı gibi bir takım belirtileri de olacaktır. 

Hepatik Kistadenomlar: Safra yolundan alınan ve çoğunlukla karaciğerin sağ lobunda görülen, iyi huylu tümörler olarak kabul edilmektedir. Safra yolundan kaynaklandığı düşünülmektedir. İyi huylu mu, kötü huylu mu olduğunu anlamak amacıyla cerrahi yöntem kullanılarak çıkartılır. Biyopsi yapılır. 12 santim boyutlarına kadar büyüdükleri görülmektedir.

Belirtileri

İnsanların sağlığında herhangi bir sorun teşkil etmeden ve bir belirti vermeden yıllarca karaciğer üzerinde durabilirler. Polikistik karaciğer kistleri ya da ekineokok granülosunun neden olduğu karaciğer kistleri büyür. Bu nedenle de zaman içerisinde içi sıvı dolu olan kistler belirti vermeye başlar. Kistin 2 santim boyutlarına ulaşması sonucunda belirti vermeye başlayacaktır. Bunlar daha çok karnın sağ üst kısmında ağrının oluşmasına neden olurlar. Eğer ki 10 santimden daha büyük boyutlara ulaştığı zaman safra yollarını tıkaması sonucunda sarılık hastalığının olması söz konusu olur. Karın bölgesinde kistlerin büyümesi sonucunda şişkinlik gözlemlenmektedir. Bazı kistler mide bulantısı, kusma yapabilir. Deride kaşıntının olmasına, deride döküntü meydana gelmesine neden olacaktır. Büyümüş kistler balgam oluşmasına neden olur.

Tedavisi

Çoğu kist karaciğer fonksiyonlarına zarar vermezler. Ama büyüdüğü zaman bir takım belirtiler ile insanları rahatsızlığına neden olduğu ve kanser olup olmadığı araştırılması için doktora giden kişilerde bilgisayarlı tomografi, MR ve biyopsi alınarak tanısı konulduktan sonra tedavi işlemi uygulanacaktır.

İlaç Tedavisi: ANDAZOL 200 mg karaciğer kisti tedavisinde kullanılmaktadır. %40 oranında kistlerde küçülme görülmektedir. Halk arasında “köpek kisti” olarak adlandırılan kistlerin tedavisinde başarılı olmaktadır. Karaciğer kisti tedavisinde günde iki defa 400 mg alınması gerekmektedir. İlaç 14 gün boyunca kullanıldıktan sonra 3 gün ara verilir. Ve tekrardan başlanır. Sıklıkla görülen yan etkileri arasında kurdeşen ve nefes darlığı bulunmaktadır.

Perkütan Tedavisi: 3 ile 10 santim arasında olan kist türlerine uygulanacak tedavi yöntemlerinden bir tanesi kistin içinin boşaltılması perkütan tedavisidir.  %30 tekrarlama oranı vardır. Girişimsel Radyoloji uzmanı tarafından ultrason yardımıyla yapılmaktadır. Genel anestezi altında olan kişiler, herhangi bir ağrı ya da sızı duymamaktadır. Özel bir iğne tarafından kistin içerisine girilerek sıvı boşaltımı yapılır. hipertonik solüsyon ve alkol ile kistin içinde bulunan zararlı olan parazitlerin öldürülme işlemi yapılır. Perkütan tedavisi gerçekleştikten birkaç gün sonrada bu yıkama işleminin gerçekleşmesi gerekmektedir.

Cerrahi Tedavi: Günümüzde gelişmekte olan tıp teknolojisi sayesinde genel anestezi altında gerçekleşecek olan cerrahi tedavinin %90 kadarı Laparoskopi yöntemi uygulanarak tedavi edilmektedir. Karın bölgesinden 3 tane kesi yapılarak ışıklı bir kamera yardımıyla karaciğere ulaşılarak, karaciğere ve diğer dokulara zarar vermeden özel aletler ile karın kısmı açılmadan kist bulunduğu bölgeden patlatılmadan çıkartılarak endoskopik bir torba içerisine konularak dikkatli bir şekilde çıkartılır. Kisti ameliyat esnasında patlaması sonucunda içerisinde ki sıvı dağılacak olması çok tehlikelidir. Bu nedenle genel cerrah uzmanının çok dikkatli olması gerekmektedir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle