Karaciğer Kireçlenmesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Karaciğer kireçlenmesine kalsifikasyon da denmektedir. Tipik olarak karbonik asit artıklarının ve kalsiyum iyonlarını içermektedir. kalsifikasyon sadece karaciğer üzerinde görülmemekte, vücudun diğer organlarında ve de dokularında da görülmektedir.
İçindekiler
Karaciğer Kireçlenmesi
Kalsiyum iyonlarının ve karbonik asit artıklarının karaciğerde birikmesi sonucunda gelişmekte olan bir sorundur. Diğer bir adı kalsifikasyondur. Sadece karaciğer üzerinde toplanmazlar. İnsan vücudunun diğer bütün doku ve de organlarında da görülebilirler. Bunların oluşma nedenleri arasında bir takım iltihaplanmalar sonrasında ortaya çıkar. Hepatosit inflamasyonun kronik olması sıklıkla görülmektedir.
Karaciğer üzerinde olması sonucunda hücrelerin kompresyona maruz kalması sonucunda atamayacak duruma gelir. Bu da karaciğer fonksiyonları açısından çok tehlikelidir. Farklı büyüklüklerde olacağı gibi birden fazla da olabilirler. Eğer ki bu kireçlenme safra kesesi ve safra kanallarının yakınında bir yerde oluşması sonucunda safra kanallarının sıkışmasına neden olacaktır. Dokunun sıkışması söz konusu olur. Bu da sarılığın oluşmasına neden olacaktır. Kişilerde sıklıkla alkol tüketimi sonrasında karaciğerde kalsiyum tortularının birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Karaciğer hasarı ve viral bir hastalık olmaktadır.
Bazı bebeklerde de karaciğer gelişmesi doğum sırasında gerçekleşebilir. Bu çoğunlukla karın içerisinde oluşan enfeksiyona neden olacak mekonyumdan kaynaklanmaktadır. Bebeklerde genellikle birkaç hafta içerisinde geçmektedir. Fakat bazılarında uzun süreli komplikasyonlar görülmektedir.
Kitle ve tümör oluşumu sonucunda cerrahi yöntem kullanılarak kitlenin ya da tümörün çıkartılması söz konusu olacaktır.
Belirtileri
Bazı yetişkinlerde kalsifikasyonunun belirli bir nedeni bulunmamaktadır. Sağlıklı beslenmeyen, alkol tüketimi fazla olan, sindirimi zor olan yağlı gıdalar tüketen, fiziksel aktivitesi az olan kişilerde de görülmektedir. Karaciğerde kireçlenmesi sıklıkla belirtileri olduğu zamanlarda ultrason ya da bilgisayarlı tomografi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Nadiren belirti vermektedir. Bu rahatsızlık hepatit belirtileri ile eş değer olmaktadır. Kişilerde çeşitli parazitoz belirtilere neden olmaktadır.
- Kilo kaybı;
- Yüksek ateş;
- Yorgunluk;
- Halsizlik;
- Vücutta kaşıntı;
- Ağız kokusu;
- Mide bulantısı;
- Sinirlilik;
- Kanama eğilimi;
- Subkostral alanda ağrı.
Karaciğer dokusunda kalsiyum inklüzyonları bulunmasına neden olacaktır. Kişilerde gece terlemesi sıklıkla görülmektedir. Fibroz zarında uzama meydana gelebilir ve ilerleyen aşamalarında karaciğer fonksiyonlarını yitirmesi sonucunda sıvı birikmesi de söz konusu olacaktır.
Tedavisi
Karaciğerde kireçlenmesine neden olan hastalık ilk olarak saptanması gerekmektedir. Eğer ki kalsiyum minerallerinin birikmesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olması durumunda hastanın dokularında da zarar verecek olması nedeniyle kişilerde cerrahi yöntem kullanılmaz. Kişilere kalsiyum minerallerinin birikmesini önleyecek bir beslenme alışkanlığı, bol sıvı tüketmesi, alkolden uzak durması tavsiye edilmektedir. Taze mevsim sebzesi ve meyvesi, yulaf ezmesi, pancar, havuç ve fındık gibi karaciğer dostu olan gıdalar tüketmesi gerekmektedir. Kişilerin toksinleri atabilmesi için klorsuz su içmelidir. Bol bol egzersiz yapması gerekmektedir.
Cerrahi Tedavi
Karaciğer üzerinde bulunan kistler veya tümörlerin bir süre sonra kireçlenme oluşumuna neden olacaktır. Bu da safra yollarının baskılanmasına ya da safrada taş oluşumu gibi sorunlara neden olur. Kitlenin olması durumunda belirtiler daha da artacaktır. Bu durumda karaciğer kireçlenmesini ortadan kaldırmak amacıyla kitlenin bölgeden çıkartılması gerekmektedir.
Kullanılan İlaçlar:
URSACTİ VE 250 mg kapsül: İçerisinde etkin maddesi ursodeoksikolik asit olmaktadır. Fonksiyon kaybı yaşamakta olan kişilerin, karaciğerinde oluşan iltihabın küçülmesi ve kişilerde oluşan kireçlenme nedeniyle safra yollarına baskı uygulanması durumunda kullanılmaktadır. Bu ilacı doktor kontrolü altında kullanmalısınız. Doktorun ön gördüğü şekilde kullanılması gerekmektedir. Sıklıkla görülen yan etkileri: ishal, karnın sağ üst tarafında ağrı, kurdeşen olmaktadır.
Bitkisel Tedavi
- 1 tutam maydanoz;
- 1 tane limon;
- 500 gram klorsuz su.
Kireçlenme tedavisi için sizlerde şifalı bitkileri kullanabilirsiniz. 15 gün boyunca uygulayacak olduğunuz bu kürü her sabah aç karnına içmeniz önerilmektedir. 200 gram suyun içerisine 1 tutam maydanoz atılarak üç taşım kaynatılması gerekmektedir. Kaynadıktan sonra üzerine yarım limon sıkılır. Ilık bir şekilde içilmesi gerekmektedir. Limon kişilerin karaciğerinin üzerinde birikmekte olan zararlı toksinleri temizleme görevi vardır. Maydanoz ise karaciğer iltihaplanmasını önler.