Karaciğer Fibrozu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Fibrozis karaciğerin anormal derecede büyük bir skar dokusunun oluşmasından kaynaklanmaktadır. Karaciğer herhangi bir sebepten zarar gördüğünde hücreleri onaylamaya çalışması sonucunda meydana gelir.

Karaciğer Fibrozu 

Hastaların yaşamakta olduğu kronik karaciğer hastalıklarının çoğunda görülmektedir. Sürekli olarak inflamasyın ve karaciğerin hücrelerinin ölmesi sonucunda karaciğerde aşırı skar dokusu birikmektedir. Nodüller, karaciğerin ölü hücrelerinin yeniden üremesi için yeni hücreler ile yer değiştirir. Bu durum ise hücrelerin rejenerasyonuna, karaciğerin sertleşmesin neden olacaktır. Fibrozis karaciğerde sertlik oluşması sonucunda ve skar dokusunun birikmesine işaret etmektedir. Bu durum hasarlı olan karaciğere daha da hasar verecektir. 

Karaciğer hücrelerinin yerini alacaktır. Herhangi bir yararlı işlevi bulunmaz. Aksine bu durum karaciğere gelen kan akışının engellenmesine, ve karaciğer hücrelerinde kan akışının sınırlanmasına sebep olacaktır. Kan akışının yeterli düzey içerisinde olmaması karaciğer hücrelerinin daha da ölmesine ve daha fazla fibroz oluşmasına neden olur.

Bağırsaktan karaciğere kan taşımakta olan portal damarlarda ciddi bir basınç olması sonucunda portal hipertansiyon gelişmektedir. Bu durum hastalığın siroz döneminde gelişmektedir. Safra kanalında tıkanıklık olan kişilerde de görülen bir durumdur.

Belirtileri

Karaciğer üzerinde yara dokusunun oluşması durumunda hızla gelişerek fibroz meydana gelecektir. Hepatit C ya da Hepatit b virüsü, çok fazla alkol tüketen kişilerde, karaciğere zararlı olan toksinler ve geçirilen bir travma sonucunda oluşacaktır. Karaciğer siroz hastalığının sekonderduru olmaktadır. Steatoz yani yağlı karaciğere sahip olan ve sıklıkla 50 yaş üzerinde olan kişilerde görülmektedir. Karaciğer fibrozisinin erken evrelerinde kişiler az belirtileri olmaktadır. Çünkü erken evresinde karaciğer hala görevini yerine getirecekti. Karaciğerde skar dokusunun oluşması ilk evre olarak görülmektedir. Bazı kişilerde belirtiler olmayabilir. Kişilerde yara dokusu artması durumunda iltihaplanma meydana gelmeye başlar. Bu yara dokusu giderek büyümeye devam etmesi nedeniyle kişilerde metabolik işlevini yerine getirmekte zorluk yaşayacaktır. Hastalık ilerlemesi durumunda karaciğer ciddi bir şekilde yara alacak ve fibroz evreleri giderek artacaktır. bu durumda kan akışında kısıtlanma olacağı için karaciğerin fonksiyon yeteneğinde azalma olacağından siroza neden olur. Karaciğerin sertleşmeye başladığı zamanlarda karnın üst tarafında şişkinlik, kişinin cilt ve göz renginde sarılığa bağlı olarak sararma meydana gelecektir. 

Evreleri

Erken tanı konulması fibrozun herhangi bir belirti vermeden büyümesi nedeniyle tanı konulmayabilir. Çünkü asemptomatik olması sebebiyle kişilerde ilk evrelerinde görülmeyecektir. Erkeklerde kadınlardan daha çok geliştiği gözlemlenmiştir. Hepatit B veya Hepatit C hastalığı yaşamakta olan kişilerde kronik enfeksiyon olması sonucunda tanı konulduğunda ikinci evresinde tanı konulabilir. Normalde karaciğerimiz çok yumuşak bir organ olmaktadır. Evrelerinin artması sonucunda giderek sertleşmeye başlayacaktır. Bir kan testinde eğer ki karaciğer hasarı olduğu anlaşıldığı zaman, teşhisin konulabilmesi için karaciğer biyopsisi yapılması gerekmektedir. Karaciğer biyopsisi küçük bir karaciğer dokusunun bir iğne yardımıyla doktor tarafından alınarak laboratuvarda incelenmesi sonucunda fibrozun tanısı konulacağı gibi hangi evrede olduğu da anlaşılacaktır. 0 ile 4 arasında evreleri bulunmaktadır. 

Evre 0 olması fibrozis hastalığının olduğu belirtisini vermeyecektir.

  1. Yapılmakta olan biyopsi sonucunda 1.evre tanısı konulan hastalarda fibroz ve portal alanların genişlemesi söz konusu olacaktır.
  2. Evre kişilerin portal bölge kısımlarında nadir görülen uzama olduğu anlamına gelecektir.
  3. Evre kişilerde karaciğer portal ve merkezi gölgelerini birbirine bağlandığı kısmında fibroz köprüsü olduğuna işaret edecektir.
  4. Evre kişilerde siroz olduğunu gösterir.

Tedavisi

Kişilerde 3. evreye kadar hızla gelişmekte olan fibroz 4. evreye geçince genellikle yavaşlamaktadır. Hatta bazı kişilerde durabilir. Fibrozun oluşmasına neden olan durumun kontrol edilmesi gerekmektedir. Karaciğer iyileşmesi için kişilerin uyması gereken bazı kurallar tedavisi açısından çok önemli olacaktır.

  • İçki içimine son vermek;
  • Hepatit A ve Hepatit B için kişilerin aşılanması gerekmektedir;
  • Hijyenine dikkat etmesi gerekiyor;
  • Sağlıklı yiyecekler tüketmelisiniz;
  • Çiğ et ve çiğ balık ürünlerini tüketmemelisiniz;
  • İçerisinde düşük sodyum ve düşük yağ içeren gıdaları tüketin;
  • Düzenli egzersiz yapın;
  • Karaciğere zararlı olan rekreasyonel ilaçların tüketiminden uzak durun.

Fibrozu azaltmak için kortikosteroidler ve penisilamin gibi ilaçlar kullanılmaktadır. Kişilere iltihabı azaltmak amacıyla antibiyotikler verilmektedir. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle