Hepatit B Tedavisi için Hangi İlaçlar Nasıl Kullanılmalıdır?

Hepatit B tedavisi için ilaç isimleri doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Tedavi türü ve uygulanacak ilaçların miktarı kişiye özel olarak değişim gösterebilir.

Hepatit virüs tedavisi yapılırken hangi enfeksiyonun var olduğu ve neleri etkilediği önem taşır. Bu sebeple hiçbir zaman doktor gözetiminin dışında ilaç kullanılması önerilmez.

Hepatit B Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Hepatit B tedavisi zaten başlı başına ilaç kullanımı gerektirir. Zira yüksek oranlarda kronikleşme ihtimali söz konusudur. Bazı durumlarda devamlı ilaç kullanmak bazı durumlarda ise belirli dozajda ve miktarda tüketmek gerekebilir. Bunun kararını ve reçete edilişini doktorunuz belirler. Kronik Hepatit B tedavisi için son yıllarda daha farklı ilaçlar geliştirilmiştir. 2013 ve 2015 yılları arasında atılan adımlarla beraber Hepatit B ilaçlarının kanser riski oluşturma durumunun yavaş yavaş ortadan kalktığı belirtilmektedir. İlaç etkileri geliştikçe tedavi başarısı artmaya başlamıştır.

2016 yılını baz aldığımızda çok daha kesin sonuçla veren HBV ilaç isimleri karşımıza çıktı. Fakat maddi anlamda biraz daha yüksek meblağlarla satışa sunuldular. Son olarak uygulanan tedavisi baz alındığında başarı oranı ise tıpkı fiyat endeksi gibi artış gösterdi.

Hepatit B tedavisinde iki farklı ilaç türü kullanılmaktadır. Bu ilaçların etkileri de kişinin mevcut enfeksiyonuna göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bünyeler için farklı yan etkileri de görülebilir. Haliyle doktor kontrolünde kullanımın bir kez daha ne kadar önemli olduğunu kavrayabilirsiniz.

İnterferon Tedavisinde Başarı  
Uygulanan Stabil Hastalarda %20-30
Uygulanan Genotip A Hastalarda %50
Uygulanan Genotip D Hastalarda %10-15

Tabi ki İnterferon tedavisi etkileri bakımından son derece avantajlıdır. Haliyle herkes tarafından kullanılması uygun görülür. Ortalama olarak hastaların %95’i için bu tedavi metodunun tercih edildiğini söyleyebiliriz. Belli başlı yan etkileri olmasına karşın etkili sonuçlar alınabilmektedir.

Hepatit B İlaç İsimleri

Hepatit B ilaç isimleri yönünden İnterferon harici kalan bir takım tabletlerle göz önüne gelmektedir. Aslında ilaçlar iki ana gruba ayrılarak kullanılıyor demiştik. Bunları ilk etapta bu şekilde lanse edebiliriz.

  1. Enjeksiyon Tedavisi:

Enjeksiyon tedavisinde derinin alt kısmına enjekte edilen İnterferon karaciğerin bağışıklık seviyesini arttırır. Hastalarda direnç ile alakalı olarak başarı oranı yüksektir.

  1. Oral Medikal Tedavi:

Bu seçenek ise oral yolla alınan tabletler ile mümkün olur. Virüs yayılımını ve üremesini durdurarak etkisini gösteren tabletlerdir.

Genellikle Hepatit B teşhisi konulduktan sonra tedavisi için gereken şartlar araştırılmaya başlanır. Karaciğer fonksiyonları, enfeksiyonun gidişatı, kronikleşme ölçütü ve vücudunuza ait patolojik bulgular karşılaştırılır. Sonucunda ise %95 ihtimalle İnterferon tedavisine başvurulur. %5’lik bir kısım olmasına rağmen tabletler ile Hepatit B tedavisi çok daha fazla bilinir.

Hepatit B tedavisinde en bilinen ilaç isimleri arasında ise yeni ürünler vardır. Kısa sürede parlayan ve yan etkilerini son derece düşük seviyede tutan ilaçlar 2017 yılında karşımıza çıkmıştır.

  • Viread 30 Tablet
  • Hepsera 30 Tablet
  • Baraclude 30 Tablet
  • Sebivo
  • Zeffix 28 Tablet

Hepatit B İlaçları Nasıl Kullanılır?

Hepatit B tedavisinde ilaç kullanımı bazen 4-5 yıl bile sürebilir. Bu durumda da doktorların kesinlikle değinmesi gereken bazı noktalar ortaya çıkar. İlaçların yan etkileri başlı başına bir soruna dönüşebilir. Görülen yan etkilerin tamamı geçici olarak ilaç kullanıldığında ortaya çıkar. Aynı zamanda HBV tedavisi için dozaj ayarı ve kullanılan ilacın miligramı doktorunuz tarafından yapılmalıdır.

Asla başkasına iyi geldiği gerekçesiyle kendinize yazılmamış bir ilacı tüketmeyiniz.

  • Viread 30 Tablet

Viread tablet kutusunda 30 adet hap vardır. Bu tabletler günde 1 doz olacak şekilde önerilir. Fakat gerekli durumlarda bu değişiklik gösterebilir. 245 mg ölçütünde bir ilaçtır. Direnci düşük olan yüksek antiviral niteliğiyle öne çıkan yapısından söz etmek gerekir.

  • Hepsera 30 Tablet

10 mg şeklinde üretilmiş olan tabletlerin günlük kullanım dozajı 1 adettir. Doktorunuzun değerlendirmesi sonucunda artması veya azalması mümkündür. Genelde böbrek rahatsızlığı olanlara önerilmez.

  • Baraclude 30 Tablet

Son derece yüksek bir antiviral etki gösterir. Direnci düşük olan Baraclude tabletin 0,5 mg ve 1 mg olmak üzere iki ayrı dozajı vardır. Günlük kullanım miktarı ve hangi dozaj olacağı doktorunuz tarafından belirlenir.

  • Sebivo

Günde bir doz olarak önerilen 600 mg bir tablettir. Sinir sisteminde zayıflık veya kas ağrısı olanlar için yan etki gösterebilir.

  • Zeffix 28 Tablet

Zeffix 100 mg tablet için dozajınız dokotrunuz tarafından belirlenir. Günde 1 doz önerilen bir ilaçtır. Son derece etkili ve yan etkilerinden arınmış bir yapısı vardır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle