Çocuklarda Sarılık Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çocukların sarılık tedavisi çok daha uzun süreye yayılabiliyor. Hepatit virüsüyle mücadele aşamasında bağışıklığın güçlendirilmesi gerekiyor.
Çocuklarda sarılık yine çok sık gözlemlenen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Günümüzde sarılık belirtileri ve nedenleri farklılıklar gösterebiliyor. Haliyle belirtiler ve tedavi metotları buna bağlı olarak değerlendirilmelidir.
İçindekiler
Çocuklarda Sarılık Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda sarılık belirtileri neden kaynaklandığına göre değişkenlik gösterebilir. Metabolizma gelişimi halen daha devam ettiği için bazı unsurlar önem teşkil etmektedir. Örneğin çocukların gözlerinin beyaz olan kısımlarında sararmalar görülebilir. Bu sararmalar geçici bir hepatit virüsünün taşıyıcılığı ile mümkündür. Ancak risk faktörü oluşturup oluşturmadığını belirlemek yapılacak testler sonucunda ortaya çıkar.
Keza hepatit virüsünün viral olarak yayılması ve çocukların bu aşamada dikkatsiz davranabileceği birçok ortama girip çıkması en büyük sebepler arasındadır. İlk etapta gözler ile başlayabilecek ufak sararmaların tüm cilde yayılabilmesi mümkündür. Dikkat edilmesi gereken bir süreç yaşanacağından şüphe yok. Ancak çocuğunuzun özellikle belirli bölgelerinde görülen sararmalar son derece önemli sinyaller verebilir.
Sarılığın Vücuda Yayılma Süreci | |
Göz Beyazında Sarılık | İlk aşama |
Gövdenin Üstünde Sarılık | İkinci aşama |
Gövdenin Altında Sarılık | Üçüncü aşama |
Kol ve Bacaklarda Sarılık | Dördüncü aşama |
El ve Ayaklarda Sarılık | Beşinci aşama |
Gördüğünüz sarılık belirtisi çocuklarda farklı bölgelerde oluşabilir. Gövdenin altına doğru yayılmaya başlamış bir sararmanın uzun süre boyunca devam edebilecek bir hepatit virüsüne işaret olabileceğini söyleyebiliriz.
Çocuklarda Sarılık Neden Olur?
Çocuklarda sarılık nedenleri arasında birçok etken olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmalar bunun belirgin birkaç sebep doğrultusunda oluştuğunu söylemenin yanlış olacağını açıkça vurguluyor.
- Safra Kanalı
Safra kanalı sorunları Biliyer Atrezi olarak tanımlanır. Enzim sorunları ve karaciğerdeki bilirubin miktarı ile doğrudan ilişkili olduğundan sarılığa sebep olabilir.
- Anne Sütü Sarılığı
Anne sütünde bulunan bileşenlerin karaciğer üzerinde olumsuz etkilere yol açmasına sonucunda olur.
- Emzirme Sarılığı
Düşük kalori, su kaybı, anne sütünün yetersiz kalmasına bağlı olarak gözlemlenebilir. İlk 10 gün içinde oluşan bir rahatsızlıktır.
- Yenidoğan(Fizyolojik Sarılık)
Her yenidoğan bebeğin risk altında olduğu dönemsel bir süreçtir. Ancak çocuklarda sarılık denildiğinde nedenler arasında sayılmaktadır.
- Hepatit Virüsü
Hepatit virüsleri A, B, C, D, E ve G olmak üzere 6 farklı türe bağlıdır. Viral olarak yayılırlar ve bilhassa çocukluk çağında sıkça karşılaşılan bir sarılık nedeni olarak değerlendirilirler.
- Gilbert Sendromu
Bilirubin enziminin işlenmesi, üretilmesi ve vücuttan atılması süreçlerinde sekteye sebep olan bir sendromdur. Tehlike yaratmasa da sarılığın teşhisi için önemli noktalardan birisi olarak kabul edilir.
- Alyuvar Eksikliği
Her gün alyuvar miktarının %1 oranında azaldığı, bunların yerine yenisinin üretildiği bilinir. Bu süreçte yaşanan aksamalar sonucunda alyuvar eksikliğine bağlı Hemolitik Anemi teşhisi gözlemlenebilir.
- Sıtma ve Karaciğer Rahatsızlıkları
Sıtma ve tüm karaciğer rahatsızlıkları reaksiyon olarak sarılık ile sonuçlanabilir.
Çocuklarda Sarılığın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda sarılık tedavisinin uzun süreli olarak düşünülebileceği durumlar çıkabilir. Bazen tedavi süreçlerinin iyileşme evresi ciddi bir zaman dilimini kapsayabilir. Ancak erken teşhis edilmesi bunu önleyebilir ve daha aktif bir tedavi sonucu alınmasını sağlayabilir.
Herkesin vücudunda belirli oranda anomaliler görülebilir. Doğal olarak buna sebep olan nedenler araştırılmalı ve karaciğer testi ile sonuçtan emin olunmalıdır. Ardından çocuklarda sarılık tedavisi için Interferon kullanımı başlayarak etkileri gözlenir. Yeterli gelmediği durumlarda iğne tedavisi veya fototerapi tercih edilebilir.
Çocuklarda da tedavi seansları ve şekli için doktorunuzun kararı önemlidir. Yapılan testler ve tetkikler sonucunda karaciğer enzimlerinden fizyolojik bozukluklara kadar uzanan bir skalada incelemeler yapılır. Mevcut sarılığa sebep olan tüm faktörler göz önünde bulundurulur. Doğal olarak çocuklarda sarılık belirtisi sonrasında nedenleri ve tedavisi birbiriyle bağlantılı şekilde seçilir ve yapılır.
Kaynaklar
- http://guncel.tgv.org.tr/journal/55/pdf/100296.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/cocuk_sagligi/dr_emel_kabakoglu_unsur.pdf
- http://millipediatri.org.tr/Uploads/EditorImages/files/59-canan-aygun.pdf
- http://bursaobm.ogm.gov.tr/Lists/Haberler/Attachments/151/BULA%C5%9EICI%20SARILIKLAR%20-%20MURAT%20KIYICI.pdf
- https://tobbetuhastanesi.com.tr/bulletin/54-yenidogan-sariligi