Fulminan Hepatit Neden Olur? Semptomları ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Fulminan Hepatit olarak adlandırılan karaciğer yetmezliği size ciddi oranda zarar verebilir. Erken teşhis nedenleri ve tedaviye başlanması açısından önemlidir.

Fulminan Hepatit yetmezliği olarak tanımlanan rahatsızlık halk arasında karaciğer yetmezliği olarak lanse edilmektedir. Karaciğer fonksiyonlarının belirsiz biçimde azalmasına verilen isim olduğunu söyleyebiliriz.

Fulminan Hepatit Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Fulminan Hepatit nedir diye merak edenlerin karaciğer fonksiyonlarındaki azalmadan kaynaklanan bir rahatsızlık olduğunu bilmeleri gerekiyor. Bu bağlamda farklı parametrelere bağlı olarak türlerine ayrılabilir. Riskli bir hastalık olup sonucu ölüm ile sonuçlanabilir. Düzenli olarak kontrol edilerek bu sürecin incelenerek geçirilmesi önemlidir.

Yaşanan bu patolojik değişimin süreç bazında iki farklı isimle nitelendirildiğini söyleyebiliriz. Görülen vakalarda Fulminan Hepatit Yetmezliği için uygulanan iki teşhis biçimi vardır.

  1. Fulminan

Fulminan Hepatit teşhisinin geçerliliği için hastanın şikâyetlerinin ne zamandır var olduğu incelenir. Aynı zamanda hastada daha önceden teşhis edilmiş karaciğer verilerine göre karar verilebilir. Sarılık ile beraber iki hafta içerisinde patolojik değişimler ve sentetik fonksiyon bozuklukları görülüyorsa teşhis edilebilir. Benzer şekilde son iki ay içerisinde herhangi bir karaciğer fonksiyon kaybı görüldüyse yine teşhis bu şekildedir.

  1. Subfulminan

Subfulminan ise karaciğerde oluşan disfonksiyon durumunun 6 aylık bir sürece yayılması durumudur. Yani akut olarak gelişim göstermek yerine daha ciddi bir gelişime şahit olduğumuz vakalardır.

Fulminan Hepatit Nedenleri

Fulminan hepatit nedenleri arasında bazı sistemik hastalıklar ve sendromlar başrol oynar. Ancak genellikle viral hepatit virüsler daha sık gözlemlenebilir. Bazı hastalar için farklı zehirlenmeler karaciğerin fonksiyonlarında aksamalar yaratabiliyor. Haliyle kontrol edilemediği ve farkına varılamadığı için toksin durum daha da artış göstererek ilerliyor.

  • Hepatit B
  • Hepatit D
  • Hepatit E (Hamilelikte)
  • Asetaminofen benzeri ilaçlar
  • Gebelik
  • Hormon bazlı metabolizma rahatsızlıkları
  • Wilson sendromu
  • Karaciğer yağlanması
  • Otoimmun Hepatit
  • Sepsis
  • Malign İnfitrasyon

Tüm bu sebeplerin ışığında Fulminan Hepatit nedenleri arasında çok farklı durumlarla karşılaşabilmekteyiz. Hastalığın toplamda dört evresi vardır. Bu evrelerin tamamı oldukça sancılı geçebilir.

Hastalığın evreleri ve etkileri  
Evre Uyku düzensizliği, öfori, hafif tremor, konfüzyon, konuşma bozukluğu
Evre İnsomnia, Hipersomnia, inkontinans, belirgin tremor, irritabilite
Evre Bilinç kaybı, anlaşılmayan konuşma, belirgin tremor, letarji
Evre Somlonens, ağrılı uyku hali, ağırlaşmış konfüzyon, koma hali

Bu süreç baz alındığında 4.evrenin sonunda uzun süreli koma ve yoğun bakım görülebilir. Bazı durumlarda makineye bağlı yaşam ve sonucunda ölüm ile sonuçlanan vakalar gözlemlenmiştir.

Fulminan Hepatit Tedavisi

Fulminan hepatit tedavisi halk arasında çoğunlukla karaciğer yetmezliği tedavisi olarak tanımlanabiliyor. Bu durum fonksiyon bozukluğu olan karaciğerin hem sistemik olarak hem de yapısal formda iyileşmesi anlamına geliyor. Ancak kendisini yenileyebilen ve bu alanda en başarılı organ olan karaciğerimizin fonksiyon bozukluğu göstermesi iyileşme durumunu ortadan kaldırıyor.

Bu bağlamda da geriye karaciğer nakli önerisi kalıyor. Teşhis ile beraber karaciğer nakil merkezine veya bir hastaneye başvurarak organ nakli için gerekli şartları konuşabilirsiniz. Eğer dördüncü dereceye kadar yakınlarınızdan kan uyumu olan birisi karaciğerinin %40-60’ını size bağışlamayı hür iradesiyle kabul ederse canlıdan nakil yapılabilir.

Bunun haricinde ise kadavradan nakil için belirlenmiş listelere göre sıra beklemek durumundasınız. Fulminan Hepatit yetmezliği görülen hastalarda bir diğer farklı istatistiği ise iyileşme süreci kapsıyor. Gelen vakaların tümüne bakıldığında hastaların %66’sı için minör reaksiyonlar gözlemlenerek iyileşme sağlanmış. Bunların %10’u ise ağır bir koma travması geçirmiş.

Başarılı bir karaciğer nakil ameliyatının ardından bu oranda bir geri kazanım görülebiliyor. Yani karaciğer nakliyle beraber bozulan karaciğer fonksiyonları ile ilgili bir sorununuz kalmıyor. Organ uyumsuzluğu haricinde hiçbir sorun yaşamadan 3-6 ay içerisinde yenilenmeye başlıyorsunuz.

Eğer karaciğer nakli olmazsanız ve bu tedavi şartlarını yerine getirmezseniz Fulminan Hepatit sonuçları ile yüzleşebilirsiniz. Koma evresini yaşayan hastaların çok büyük bir kısmının hayatını kaybedecek düzeyde olduğunu belirtmek gerek. Tabi ki her koma evresinin ölüm ile sonuçlanacak tarzında bir genellemesi olamaz. Fakat son evreye ulaşmadan karaciğer yetmezliği tedavisi yapılmalıdır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle