Karaciğer Yağlanması Nedir? Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi
Sıklıkla karşılan karaciğer rahatsızlıklarından birisi olarak bilinen karaciğerin yağlanması, tedavisi mümkün olan rahatsızlık türlerinden birisidir.
İçindekiler
Karaciğer Yağlanması (Hepatik Steatoz)
Karaciğer yağlanması veya hepatik steatoz karaciğerde meydana gelen yağ birikimini ifade eden tanımlardır. Karaciğerde normal seviyede yağ olmasının hiçbir sakıncası yoktur fakat yağ birikimi mevcutsa bu ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
Vücudumuzun en büyük ikinci organı olan karaciğerimiz besinleri parçalamak ve kandaki toksinleri temizlemekle görevlidir. Eğer karaciğerde yağ birikimi varsa bu işlemleri gerçekleştiremez. Yağın karaciğerdeki ağırlık seviyesi %5 ile %10 arasında ise karaciğer yağlanması rahatsızlığı ortaya çıkar.
Karaciğerde eski karaciğer hücreleri hasar aldığı zaman yenilenme işlemi gerçekleşir. Fakat bu hasar miktarı sürekli devam eder ve sıklıkla hücre yenilenmesi gerekirse o noktada kalıcı yara izleri oluşur. Bu durumda diğer bir hastalık olan siroz meydana çıkar.
Karaciğerle ilgili en kolay tedavi uygulanan rahatsızlık karaciğerin yağlanmasıdır. Sadece yaşam tarzını ve beslenme alışkanlığını değiştirerek hastalıkla mücadele etmek mümkündür. Ek takviyeler ile karaciğeri düzenli olarak temizleyip rahatsızlığı ortadan kaldırabilirsiniz. Hatta yağlanma rahatsızlığı ilerlemediği müddetçe kalıcı hasar oluşturmaz.
Dünyada sıklıkla görülen yerlerden birisi Amerika’dır. Karaciğerin yağlanması olayı Amerika vatandaşlarının %20’sini etkilemekte ve genellikle 40-60 yaş arası grupta görülmektedir. Bu resmi bilgiyi Amerika Karaciğer Vakfı net olarak açıklamıştır.
Karaciğerin yağlanması rahatsızlığının kalıcı hasar yaratmayacağı bilinse bile altta yatan nedenler doğrultusunda tedavi sürecine geçilmesi gerektiği var olan bir gerçektir. Aksi takdirde geri döüşü olmayan rahatsızlıklar yaşamak mümkün olabilir.
Steatoz ne demek: Karaciğerin yağlanması ile ilgili bir terimdir. Ultrason sonuçlarında yer almakla birlite tıbbi bir terim olarakta tanımlanır.
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri
Karaciğerin yağlanması ile ilgili bilinen en net bilgi yoğun alkol tüketiminin bu rahatsızlığa neden olduğudur. Hatta birçok doktor alkol tüketimi veya alışkanlığı olmayan insanlarda görülen karaciğerin yağlanması rahatsızlığının nedenini bulmakta güçlük çekmektedir. Çünkü bu rahatsızlığı ortaya çıkaran en büyük etmen alkoldür.
Vücut gerektiğinden fazla yağ aldığında, yağ ürettiğinde veya bu yağları metabolize edemediğinde karaciğer yağlanması ortaya çıkar. Karaciğerde bulunan hücrelerde biriken yağ molekülleri burada depolanmaktadır. Yüksek yağ oranı doğrudan karaciğerin yağlanmasına neden olmayabilir fakat bu rahatsızlığın yaşanması için katkıda bulunan en önemli etmenlerdendir.
Karaciğerin yağlanması rahatsızlığının nedenleri şunlardır;
- Yoğun alkol tüketimi
- Obezite (şişmanlık)
- Diyabet
- Hiperlidemi veya kandaki yüksek yağ seviyeleri
- Genetik rahatsızlıklar
- Hızlı kilo kaybı
- Aspirin, steroidler, tamoksifen ve tetrasiklin gibi bazı ilaçların yan etkileri
Karaciğer yağlanması rahatsızlığının 4 farklı çeşidi vardır;
- Alkollü Karaciğer Yağlanması: Bu yoğun alkol tüketimi ve alkol bağımlılığı durumunda görülen rahatsızlıktır.Karaciğerin işlevlerini yitirmesine neden olabilir.
- Alkolsüz Karaciğer Yağlanması: Karaciğerin yağ moleküllerini parçalamakta zorluk çektiği süreci kapsar. Bu süreçte karaciğerin %10’dan fazlası yağ olur ve NAFLD tanımı konur.
- NASH ve Alkolik Steatohepatit: Yeterli yağ molekülü biriktiğinde ortaya çıkan rahatsızlıktır. Karaciğerin fonksiyonlarını yüksek oranda bozar.
- Akut Gebelik Karacier Yağlanması: Nadir görülen rahatsızlıklardandır, hamilelik sonrasında tedavi uygulanmaktadır.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi
Karaciğerin yağlanması veya hepatik steatoz ismi verilen rahatsızlığın ilk olarak teşhisi yapılır. Bu süreçte bazı değerler ölçülür. Karaciğerde meydana gelen yağlanma ile ilgili değerlere genellikle grade 1 steatoz ve grade 2 steatoz ismi verilir. Karaciğerde grade 1 steatoz ve grade 2 steatoz değerleri uzman doktor tarafından değerlendilir ve buna göre tedavi süreci başlatılır.
Grade 1 ve grade 2 değerleri karaciğerdeki yağlanma oranlarını gösteren değerlerdir. Bu değerler nasıl bir tedavi uygulanması gerektiğini net bir şekilde ortaya çıkarır.
Karaciğerin yağlanması tedavisinde ameliyat yapılması gerekmez. Risk faktörlerini azaltarak karaciğerin temizlenmesi yeterli tedavinin uygulandığını gösterir. Uzman doktorlar genel olarak aşağıda bulunan risk faktörlerinin en aza indirilmesini sağlamaktadır. Bu faktörler;
- Yoğun alkol tüketiminden kaçınmak ve alkollü herhangi bir içeceği hiçbir şekilde kullanmamak
- Şeker ve doymuş yağ asidi tüketimini sonlandırmak, kolesterolü yönetmek
- Kilo kaybı yaşamamak
- Kan şekerini kontrol altında tutmak
ve bunun gibi maddelerden oluşmaktadır. Uzman doktorlar bu faktörleri rahatsızlığınızın derecesine göre belirler ve nelerden uzak durmanız gerektiği konusunda size tam olarak bilgi verir. Karaciğerin yağlanması ile ilgili rahatsızlıklarda sürekli olarak doktor kontrolü altında olunmalı ve hastalık süreci takip edilmelidir.
Kaynaklar
- https://www.healthline.com/health/fatty-liver
- https://www.medicinenet.com/fatty_liver/article.htm
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/syc-20354567
- https://en.wikipedia.org/wiki/Fatty_liver