Karaciğer Yağlanması Belirtileri, Etkileri ve Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması ilk evrelerde herhangi bir belirti göstermese de ilerleyen evrelerde ciddi belirtiler ile kendisini göstermektedir. Teşhis edildikten sonra acilen tedaviye başlanması gerekir.

Belirtileri

Karaciğer yağlanması 4 evreden oluşmaktadır. Başlangıç evresinde yani 1. evrede herhangi bir belirti göstermez. Fakat ikinci evreden itibaren çeşitli belirtiler görülebilir. Erken teşhis bu tip rahatsızlıklarda büyük önem taşır. Çünkü yağlanma 4. evreye yani siroza ulaştığı zaman hastalık tedavi edilemez bir hal alır ve bu noktadan geri dönülemez. Bu sebeple hastalığın ilk veya ikinci evrede teşhis edilmesi gerekmektedir. Hastalığın bazı belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yorgunluk,
  • Halsizlik,
  • Kilo kaybı (ilerleyen evrelerde),
  • Karın bölgesinde ağrı,
  • Bel bölgesinde ağrı,
  • Vücutta sararma/sarılık durumu ( ilerleyen evrelerde),
  • Mide bulantısı,
  • Cinsel istekte azalma,
  • Tansiyonda hafif yükselmeler veya düşmeler,
  • Ciltte hafif kızarıklık (nadiren)

Bu belirtiler görüldüğü zaman mutlak suretle bir doktora görünmek gerekir. Çeşitli teşhis yöntemleri ile karaciğer yağlanması tanısı konulur ise gerekli tedavi yöntemi uygulanmaya başlanır. Sarılık, karaciğer hastalıkları için en bilinen belirtidir. Genellikle ilerleyen evrelerde görülür ve acilen karaciğer kontrolünden geçilmesi gerektiğine işaret eder. Aynı zamanda hastalarda hastalığın ilerleyen evrelerinde iştah ve kilo kaybı da gözlemlenebilir. Bu durumlarda hasta beslenmek istemek ve su tüketimini azaltır. Bu sebeple hastaya damardan beslenme takviyesi de verilebilir Fakat bu durum çok tercih edilmez. Karaciğer yağlanmasının ilerleyen evrelerinde hastanın bağışıklık sisteminin güçlü olması son derece önemlidir. Bu sebeple hastanın beslenmesine son derece dikkat etmesi gerekir. Beslenmesini aksatan hasta güçsüz düşer ve hastalığa yenilir. 

Karaciğer yağlanması olan hastalarda cinsel isteğin azaldığı da gözlemlenmektedir. Karaciğer hastalarının pek çoğunun aktif bir cinsel yaşantısı bulunmamaktadır. Bu sebeple zaman zaman psikolojik desteğe de ihtiyaç duyabilmektedirler. Bunun yanı sıra rahatsızlık hastanın beslenme şekline göre tansiyon düşüklüğüne ve yüksekliğine de sebep olabilmektedir. 

Nasıl Teşhis Edilir?

Karaciğer yağlanmasının erken teşhis edilmesi hayati önem taşımaktadır. Rahatsızlık pek çok farklı yöntem ile teşhis edilebilir. Fakat ilk evrelerde genellikle belirti göstermediğinden dolayı farklı testler yapılırken rastlanılıp fark edilmektedir. Karaciğer yağlanması çeşitli kan testleri sonucunda teşhis edilebilir. ALP,GGT, AST gibi kan değerleri incelenir. Çıkan sonuçların yüksekliğine göre de tanı konur. Hastaların bir çoğunda doktorların ilk baktığı noktada hastanın kilo, beslenme alışkanlıkları ve alkol tüketip tüketmedikleri olmaktadır. Genellikle düzensiz beslenme, aşırı alkol tüketimi ve kilo yani obezite durumları karaciğerde yağlanmaya sebep olmaktadır. Özellikle obezite ve diyabet 2 hastalarında karaciğer yağlanması kaçınılmazdır. Aynı şekilde alkol tüketen bireylerde de karaciğer yağlanması kaçınılmayacak bir durumdur. Dolayısı ile doktorlar kan tahlilleri ve diğer testlerden önce hastaya yaşam tarzları ve alışkanlıkları hakkında sorular sorarak ön tanı koyarlar. Kan testi haricindeki teşhis yöntemleri ise şu şekilde sıralanabilir; 

Karaciğer hastalıklarında doktor hastayı muayene ettikten sonra kan testi talep eder. Daha sonrasında kan testinde çıkan değerlere göre ultrason ile inceleme yapılır. Gerek görülen durumlarda biyopsiye başvurulabilir. 

 Karaciğer Ultrasonu

Ultrason ile karaciğer teşhisi yapıldığı zaman karaciğer yağlanması görülmesi durumunda hastanın organının dokusunun daha beyaz olduğu ve eco daki ses değişikliği dikkat çeker. Normal şartlarda karaciğerin ekojenitesi böbreklerinkinden daha düşüktür. 

Birinci derece karaciğer yağlanmasında, ultrasonda karaciğerde hafif bir ekojenite artışının olduğu gözlemlenir. İkinci derece karaciğer yağlanmasında, ultrasonda karaciğerde orta düzeyde ekojenite artışı görülür. Bu durumda karaciğerdeki bazı yapılar ve portal venin duvarı tam olarak net bir şekilde görülemez ve ayırt edilemez. Üçüncü derece karaciğer yağlanmasında ultrasonda karaciğerde yüksek ölçüde ekojenite artışı görülü ve diyafram görülemez haldedir. 

Karaciğer Tomografisi

 Karaciğerin dansistesi normal şartlarda dalağın dansistesinden daha yüksektir yani daha beyazdır. Karaciğerde oluşan yağlanmanın oranına bağlı olacak şekilde karaciğerin dansistesi önce dalağınki ile aynı seviyeye gelir daha sonrasında ise dalağın dansistesinden daha düşük bir hal alır. Bu durumda yağlı olan karaciğer tomografide normal şartlara göre çok daha siyah görünür. 

Karaciğer MR

 MR, karaciğer yağlanması hakkında ultrason ve tomografiden daha detaylı bilgiler vermektedir. Böylece tanı daha net bir şekilde konulabilir. Genellikle diğer yöntemlerden emin olunmadığında uygulanır. 

Karaciğer Biyopsisi

Karaciğer biyopsisi kan tahlillerinden sonra uygulanan yöntemdir. Bu yöntem ile karaciğerden bir iğne yardımı ile bir örnek alınır ve incelenir. Hastalar bu yöntemden oldukça tedirgin olmakta ve çok da tercih etmemektedirler fakat kesin bir teşhis için önemli bir yöntemdir. Hasta 8 saat boyunca beslenmemelidir. Daha sonrasında bir ultrason yardımı ile işlem izlenerek kontrollü bir şekilde gerçekleştirilir. Herhangi bir narkoz işlemi uygulanmaz. Sadece lokal anestezi yeterlidir. İğnenin sokulacağı bölüme lokal anestezi yapılır ve daha sonrasında işlem gerçekleştirilir. Oldukça kısa süren kolay bir işlemdir. Alınan örnek detaylı bir şekilde incelendikten sonra sonuçlara göre kesin teşhis konulabilir.

Tahliller

Karaciğer yağlanması çeşitli kan testleri ile anlaşılabilir. Bu kan testlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • ALP,
  • GGT,
  • AST,
  • ALT

Bu kan testleri genel olarak karaciğer fonksiyon testi olarak da geçebilir. Kan testlerinden sonra gerek görülürse diğer teşhis yöntemleri de uygulanır. Tahlil sonuçları genellikle gün içerisinde çıkmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle