Karaciğer Ultrasonu Nasıl Uygulanır? Neden Ultrason Çekilir?
Karaciğer ile ilgili rahatsızlıklarda, hastalığın tespit edilmesi ve tedavi sürecine geçilmesi için karaciğer ultrasonu çekilir ve sonucuna göre bir yol belirlenir.
Karaciğer ile ilgili rahatsızlıklarda tanı süreci kritik bir süreçtir. Özellikle rahatsızlığın tam olarak tespit edilebilmesi için gözle görülebilir verilerin yanı sıra net sonuçlar sunan belgelerin varlığı önem kazanmaktadır. Karaciğer ultrasonunun çekilmesi ise daha net bilgiler elde edebilmek için uygulanan kritik bir aşamadır.
Ultrason, uzman doktorlar gözetiminde gerçekleştirilir ve hastanın uygun pozisyonda durabilmesi için belirli bir düzenek üzerinde konumlandırılması yapılır. Böylece ultrasonda çıkacak sonuçlar doğru ve anlaşılır olabilir.
İçindekiler
Karaciğer Ultrasonu Neden Çekilir
Birçok rahatsızlığın tam olarak belirlenmesi için çeşitli yöntemler izlenir. Bunlar röntgen, ultrason vb. yöntemlerdendir. Karaciğer ile ilgili rahatsızlıkları tespi etmek ve tam olarak hangi tedavinin uygulanacağını belirlemek için ultrason çekilir. Ultrason sonuçlarına göre bir takvim belirlenir ve hastanın bu takvime uyması için uzman doktor tarafından bilgilendirilmesi sağlanır.
Ultrason sonuçlarına göre karaciğerinizin eski işlevine kavuşması için nasıl yol izlenmesi gerektiği önemle vurgulanır. Ultrasonda elde edilen veriler yine belirli aralıklarla hastayı ultrasona sokarak takip edilir, sonuçlar istenilen seviyeye ulaştığında tedavi tamamlanır ve hasta eski sağlığına kavuşur. Bu nedenle ultrason çekilmesinin önemi büyüktür.
Karaciğer Ultrasonu Nasıl Çekilir
Duyu organlarımızın algılayamayacağı düzeydeki ses dalgalarının kullanılması ile karaciğer ultrasonu çekilmektedir. Ultrason cihazında herhangi bir radyasyon unsuru bulunmadığından dolayı hamile bayanların etkilenmesi söz konusu değildir. Karaciğer ultrasonu çekilebilmesi için birkaç detaya dikkat edilmesi gerekir.
- İlk aşamada hasta sırt üstü yatırılır.
- Prob isimli cihaz hastanın karın bölgesinde gezdirilir.
- Hastanın aç olmasından dolayı karın bölgesine bir jel sürülür, bu jel prob ile hasta arasında köprü görevini üstlenir.
- Prob isimli cihaz ile belirlenen bölge taranır ve karaciğer ile ilgili sorunun net olarak tespiti yapılır.
- Karaciğer ultrasonunun ne kadarlık sürede çekileceği ve hastanın nasıl bir yol izleyeceği belirlenir. Bu yol doğrultusunda hastaya gerekli bilgi aktarılır ve rahatsızlığı konusunda bilgi sahibi olması sağlanır.
Karaciğer Ultrasonu Aç Mı Çekilir
Ultrason çekilirken hastanın kesinlikle aç karnına ultrasona girmesi gerekir. Aksi takdirde istenilen sonuçlar alınamaz ev tedavi sürecine başlamadan önce uzman doktorların net bilgi sahibi olması sağlanamaz. Bu nedenle doktorun tavsiyelerinin dinlenilmesi ve gereken şartların sağlanması gerekir. Ultrasona girmeden önce bunlar teyit edilir.
Ultrasona girecek olan yetişkin bir kişinin ortalama 8 ile 12 saat arasında hiçbir şey tüketmemesi istenir. 10 yaşına kadar olan çocukların 6 saat aç kalması, 5 yaşına kadar olan çocukların 4 saat aç kalması ve yeni doğan bebeklerin bir vakit emzirilmemesi gerekmektedir. Bu kuralları dikkate alarak karaciğer ultrasonuna girilmelidir.
Ultrasona giriş sürecinden önde doktorunuzun taleplerini tam olarak yerine getirmediyseniz doğacak her türlü sonuçtan siz sorumlu olursunuz. Bu nedenle aç karnına ultrasona gitme konusunda yeterli çalışmayı yapmalı ve istenilenleri yerine getirmelisiniz!
Karaciğer Ultrason Sonucu Kaç Günde Çıkar
Karaciğer ile ilgili rahatsızlıklarda tanı sürecinin önem derecesi yüksek olduğu için yapılan her türlü işlem belirli bir sürece yayılır ve en doğru tedavi uygulama sürecine girilmesi için yoğun çaba sarf edilir. Bu nedenle hastanelerde yaşanan yoğunluklar normaldir. Karaciğer ile ilgili rahatsızlığı olan birçok hastanın şikayet ettiği sonuç süresi, aslında doğal olan bir süreçtir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olan hastanelerde ultrasonu sonuçlarını hemen almak mümkün değildir. Ortalama sonuç teslim süresi 2 haftadır. Fakat özel durumlarda daha erken sonuç verildiği ve hastanın tedavi süresinin hemen başlatıldığı gözlemlenmektedir. Bu aciliyeti olan hastalara göre değişkenlik gösterebilen istisnai durumdur.
Özel hastanelerde ise sonuç almak biraz daha kolaydır. Ultrasona girdikten 3 ile 5 gün sonrasında ultrason sonuçlarını almak mümkün olabilmektedir. Özel hastanelerde ve benzeri işletmelerde hasta nüfus yoğunluğunun az olması, sonuçların çıkış sürecine etki etmektedir.
Tercih ettiğiniz kuruma bağlı olarak ultrason sonuçlarını farklı sürelerde alabilirsiniz. Bu belirtilen sürelerden erken veya daha geç olabilir. Yaşadığınız şehrin devlet hastanelerinde yoğunluğa bağlı olarak bu süreç değişkenlik göstermektedir. Tedavi süreci başladığında ultrason belirli aralıklarla çekilmektedir, ultrason sonuçlarının, hastalığı takip etmek açısından farklı farklı zamanlarda çıkartılması mümkündür. Bu aciliyete ve yoğun çalışmalara bağlıdır.
Kaynaklar
- http://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2015/09/Karaci%C4%9Fer-Biyopsisi-Onur-URAL.pdf
- http://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2016/05/Ultrasonografi-E%C5%9Fli%C4%9Finde-Karaci%C4%9Fer-Biyopsisi-Teorik-Bilgi-Sami-KINIKLI.pdf
- http://enfeksiyonhastaliklari.com/karaciger-biyopsisi/?print=pdf
- http://enfeksiyonhastaliklari.com/tag/karaciger-kanseri/?print=pdf-search
- http://cocukhast.erciyes.edu.tr/bolumler/radyoloji/pdf/4.pdf