Karaciğer Hastalıkları, Belirtileri ve Teşhis Edilmesi

Karaciğer, vücudumuzun en büyük organı olarak kabul edilir ve son derece hayati görevler üstlenmektedir. Karaciğer zarar gördüğü zaman tüm vücut aktiviteleri sekteye uğrar.

Karaciğer, vücudun en büyük organı olup pek çok hayati görevde işlev göstermektedir. Karaciğer hastalıklarından ötürü organ hasar gördüğü zaman vücudun sistematik işleyişinde büyük aksaklıklar meydana gelecek ve ciddi bozukluklar ortaya çıkacaktır. Karaciğer hastalıkları son derece ciddiye alınmalı ve tedavisi kesinlikle aksatılmamalıdır. 

Karaciğer Hastalıkları

Organ, son derece büyük ve önemli olduğundan dolayı bu bölgede oluşan hastalıklar da bu oranda rahatsızlık vermektedir. Dolayısı ile bu bölgede çıkan tüm hastalıkların son derece dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir. Karaciğerde birçok farklı hastalık oluşabilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde listeleyebiliriz;

Sarılık (Viral Hepatit)

Hepatit, karaciğerde en sık görülen hastalıklardan biridir. Çeşitli virüslerin sebep olduğu hepatit hastalığı, karaciğerde bulunan hücrelere zarar vermektedir. A, B ve C hepatitleri olarak sıralayabileceğimiz bu viral hepatitler bulaşıcı olduğundan dolayı hastanın son derece dikkatli olması gerekir. Hepatitler zaman zaman toksik zehirlenme sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Bu tip durumlarda çeşitli mantarlar, ilaçlar ve kimyasallar kana karıştığından dolayı çeşitli ilaç tedavileri ile bu kimyasalları vücuttan uzaklaştırmak gerekir. Bazı türdeki hepatitler karaciğere ciddi boyutlarda kalıcı hasarlar verir. Bu hasarlar sonucunda karaciğerde yetmezlik görülebilir ve nakil işlemine ihtiyaç duyulabilir. 

Siroz

Genellikle halk arasında karaciğer yağlanması olarak bilinen bu hastalık, karaciğerdeki hücrelerin ölmesi sonucu meydana gelir. Ölü hücrelerin yerlerinin doldurulması gerekir. Zaman zaman bu boşlukları tümörler doldurabilir. Aynı zamanda ölü hücrelerin yerlerine bağ dokular gelir. Bu bağ dokular da sıkı yapılarından dolayı karaciğerin beslenmesine ve yeterli oksijen almasına olanak sağlamazlar. Bu durumda siroz meydana gelir. Hastalık, genellikle aşırı alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. 

Kistler ve Tümörler

Karaciğerde görülebilen kistler, iyi huylu ve kötü huylu tümörler mevcuttur. Aynı zamanda vücuttaki diğer herhangi hücrelerde kanser oluşumu durumunda da karaciğer hasar görmektedir. 

Wilson Hastalığı

Wilson hastalığı, bakırın vücuttan atılamaması ve özellikle karaciğerde olmak üzere sürekli biriktirilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Vücuttaki fazla bakır çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir. Hastalık tedavi edilmez ise çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Bakır, gözlerde lekelenme ile kendisini gösterebilir. Kalıtsal bir karaciğer hastalığıdır ve hastalığın tedavisi ömür boyu sürer. 

Primer Karaciğer Kanseri

Primer kanserde genellikle kanser oluşana kadar herhangi bir belirti görülmez. Bu hastalıktan korunmak için viral hepatitlerden ve sirozdan korunmak gerekir. 

Karaciğer Büyümesi

Karaciğer büyümesi, genellikle diğer karaciğer hastalıklarının belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Rahatsızlığı tek başına bir karaciğer hastalığı olarak kabul etmek mümkün değildir. Bireylerin karaciğerleri 15 yaşlarına kadar büyümeye devam eder. Bu dönemden sonra büyümeyi durdurmayan ve büyümeye devam eden organ bir süre sonra kişiyi rahatsız etmeye başlayabilir. Bu durum fark edilirse karaciğerden çeşitli örnekler alınır ve asıl hastalığın ne olduğunu öğrenilir. 

Karaciğer Yetmezliği

Karaciğerde oluşan çeşitli komplikasyonlar sonucunda karaciğer iflas eder. Artık işlevlerini yerine getiremeyen karaciğerin yerine yenisinin konması gerekir. Bu durumda hasta, acilen nakil listesine yazdırılır. Nakil listesinin oldukça uzun bir liste olduğu göz önünde bulundurulacak olursa hastaların kendi sağlıklarına daha dikkat etmeleri gerekir. 

Karaciğer Hastalıkları Belirtileri

Karaciğer hastalıkları, oldukça farklı şekillerde kendilerini belli edebilirler. En bilinen belirtinin sarılık olduğu asla unutulmamalıdır. Özellikle aşırı alkol ve sigara tüketen bireylerde karaciğer hastalıklarının oluşum riski oldukça yüksektir. Hastalarda görülebilecek belirtiler şu şekildedir;

  • Sarılık,
  • Karın bölgesinde şişlik,
  • İştah kaybı,
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde ödem oluşumu,
  • Kilo kaybı,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Yorgunluk,
  • Kaşıntı,
  • Karın bölgesinde yüksek oranda sıvı birikimi,
  • Ciltte morarma,
  • Ciltte kanama,
  • Karaciğerde genişleme,
  • Karaciğerde hassasiyet,
  • Cinsel arzu kaybı,
  • Tıkanmış damarlarda kolay kanama durumu,
  • Koyu renkte idrar,
  • Ateş,
  • İshal

Hastalığın türüne bağlı olarak bu belirtilerden pek çoğu gözlemlenebilir. Özellikle siroz hastalığında karın bölgesinde aşırı sıvı birikimine bağlı oluşan şişkinlik dikkat çekmektedir. Sıvının çeşitli iğneler yardımı ile boşaltılması gerekir. Aksi takdirde bölgedeki deriye haddinden fazla yüklenilmiş olur. 

Karaciğer Hastalığının Ciltteki Belirtileri

Karaciğerde oluşabilecek farklı komplikasyonlardan dolayı kişinin cildinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. En belirgin belirti kaşıntı olarak bilinmektedir. Karaciğer fibrozunda ayak ve el bölgelerinde ciltte kaşıntı görülmektedir. Ayrıca sarılık durumunda da ciltte sararma ile karşılaşılabilir. Wilson sendromu durumunda çok yaygın olmasa da ciltte lekelenme olabilmektedir. Ayrıca yine karaciğer fibrozunda cilt altındaki damarlarda örümcek ağı görüntüsü oluşmaktadır. Siroz hastalığında karın bölgesinde şişlik oluşmasını takiben deri altındaki damarlar dışarıdan rahatlıkla görülebilir. Karaciğer hastalıklarında kişinin bağışıklık sistemini kuvvetli tutması gerekir. Zayıflayan ve güçsüz düşen bireylerin cildinde çeşitli sorunlar oluşabilir. 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle