Karaciğer Yağlanması Vücutta Ne Gibi Olumsuzluklara Yol Açar?

Karaciğer yağlanması etkileri ile hayatınızı daha da zorlaştırabilir. Bu gibi durumlarla sık karşılaşıyorsanız kan tahlili yaptırmanızda fayda var.

Karaciğer yağlanması belirtileri açısından incelendiğinde tamamıyla nötr bir durum oluşturur. Fizyolojik bir reaksiyon gösterse de bunun genel bir travmaya ait olduğu düşüncesi hakimdir. Oluşturduğu halsizlik günün yorgunluğu, stresli bir dönem ya da birçok etkiye bağlanabileceğini düşünebilirsiniz.

Karaciğer Yağlanması Neler Yapar?

Karaciğer yağlanması neler yapar sorusunun asli amacı hangi belirtilerle ortaya çıkabileceğini öğrenmektir. Ancak bu şekilde net belirtilerden söz etmek neredeyse mümkün değil. İnsanların neredeyse %35’ini etkileyen bu rahatsızlığın sebepleri gibi bu belirtileri de tek düze bir biçimde inceleyememekteyiz.

Standart olarak günlük hayatımızda karşılaştığımız birçok reaksiyona sebep olabilir. Bu durumda da kimsenin aklına karaciğer hücrelerinde yağ depolanma oranının %10 seviyesini aşmış olduğu gelmez. Burada yalnız olmadığınızı unutmayın. Zira karaciğerinde yağlanma oranını ölçtürmek için hastaneye başvuranların oranı sanıldığından daha düşüktür. Genellikle diyabet ve hipertansiyon gibi kan tahlili gerektirebilecek bir tetkik ile ortaya çıkmaktadır.

Tahlil sonuçlarında vücutta bulunan enzimlerin tamamı incelenir ve ALT ile AST değerlerinin yüksek olduğu gözlemlendiğinde daha derinlemesine bir inceleme sağlanır. Doğal olarak yağlanma başlangıcını ve tespit edilen diğer sorunları gözlemleme şansı yakalayabiliriz.

Karaciğer Yağlanması Olanlarda Görülen Ortak Tanılar  
Obezite %70
Tip 2 Diyabet %75
Kolesterol %20-80
Fibrozis Yüksekliği %26
Siroz %3,5

Yukarıdaki tabloda görülen teşhisler genel anlamda karaciğer yağlanması teşhisi konulmuş olan hastalardaki ortak tanılardır. Fakat buna rağmen %80 oranında sistemik bir rahatsızlık sonucunda hayati bir tehlikeden söz edilememektedir. Risk faktörünün etkilediği grup ise %20 ile sınırlı kalmıştır. Yani her 5 kişiden biri karaciğerindeki rahatsızlıklardan dolayı problemlerle yüzleşiyor.

Karaciğer Yağlanması Hangi Etkileri Gösterir?

Karaciğer yağlanması yorgunluk ve uyku hali gibi birçok farklı belirtiye sebep olabilir. Hatta burada nedenlerine bağlı olarak farklı yan etkiler ya da fizyolojik reaksiyonlar gözlemlemek mümkündür. Şu sıralar yapılan araştırmalar sindirim sisteminde var olan genel sorunların tümünde ortak bazı paydalar olduğunu ortaya koyuyor. Obezite, düzensiz ve yetersiz beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri bunların başında geliyor. Haliyle kilo kaybı hızlandıkça bu noktada daha da güçsüz bir bünyeyle karşılaşıyoruz.

  • Uyku Hali – Yorgunluk

Karaciğer yağlanması uyku yapar mı sorusu en sık gözlemlenen danışma cümlesidir. Çünkü %10’un üzerinde bir yağ kitlesinin endeksi ölçümlendiğinde hastaların ortak şikâyeti olarak gözlemlenmiştir. Yorgunluk ile başlayan ve kronik uyku isteğine dönüşen bu durum net olarak saptanmıştır.

  • Kilo Kaybı

Kilo kaybı genellikle diyet noktasında başımıza gelir. Şişman olup obezite riskiyle karşı karşıya kalanlarda karaciğer yağlanması oranı iki katı daha yüksektir. Doğal olarak doktorunuzun muayenesi sonrasında vücut kitle endeksinize bağlı bir diyet programı önerilir. Eğer buna uymadan diyeti ağırlaştırırsanız veya şok diyet uygularsanız sağlığınızı daha ciddi bir noktaya sürükleyebilirsiniz. Kilo kaybı yaşanması ve kontrolsüz biçimde olması bundan kaynaklanır.

  • Ağrı ve Bulantılar

Burada mide ağrısı en çok görülen etkendir. Aynı zamanda şişkinlik hissine kapılabilirsiniz. Birçok kadının hamilelik şüphesiyle doktora çıktığında karşılaştığı bir durumdur. Mide bulantısı yapar ve bunu düzenli olarak yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

  • Solunum

Nefes alıp vermede güçlük çekmek, dönemsel olarak tıkanmak, alerjenlere bağlı olarak hassasiyet yaşamak son derece normaldir. Karaciğer enzimlerinde yaşanan dengesizlik diğer enzimler üzerinde de etkin olur. Uyurken dahi nefes alıp vermede güçlük çekildiği sıkça şikâyetler arasında yer alır.

  • Fizyolojik Rahatsızlıklar

Bu kategoriye aslında yukarıdaki maddelerin tümünü dahil edebiliriz. Fakat nefes sorunu gibi daha ciddi sorunlardan ziyade terleme gibi reaksiyonlarla karşılaşmak mümkündür. Bilhassa uyku süresince nefes almada zorlandığınız gibi terleme oranınız artar. Sabah uyandığınızda terli olduğunuzu hissedebilir, bunun düzenli hale gelmesiyle rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Ciltte kararma ve leke oluşumu yine sıkça karşılaşılabilen sorunlardır. Bilhassa karın bölgesi oldukça etkilenir.

  • Diğer Faktörler

Dalgınlık ve dikkat toplayamama sorunuyla yüzleşebilirsiniz. Belli belirsiz bir koku hassasiyeti ile karşılaşmanız mümkün. Gaz, esans parfüm kokusu gibi kokuların sizi rahatsız ettiğini hissedebilirsiniz. Bu süreçte sindirim ve boşaltım sisteminin çalışmasına bağlı olarak gaz çıkarma oranınızda artabilir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle