Karaciğer Yağlanması için Yapılan Kan Tahlilinde AST-ALT Normal Değerleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının tespiti için tam kan sayımı gibi farklı tahlillere başvurulur. ALT ve AST değerleri referans aralığında değilse teşhisi sağlanır.

Karaciğer yağlanması kan tahlili ile ortaya çıkan ve bazı değerlerin yüksek oluşuyla saptanan bir rahatsızlıktır. Bunun haricinde olan karaciğer rahatsızlıkları için aynı durumdan söz etmek mümkündür.

Karaciğer Yağlanmasında Kan Tahlili Nasıl Yapılır?

Karaciğer hastalıklarının belirti noktasında yetersiz kaldığını söylemek mümkündür. Yani diğer hastalıklar gibi fizyolojik reaksiyonlara rastlayamayız. Bu durumda da erken teşhis için kan tahlili önemli bir adımdır. Tahlil esnasında bakılacak değerler ise ALT ve AST olarak iki ana gruba ayrılır. Burada karaciğerin aminotransferaz enziminin belirtilerine bakılmaktadır. Sağlıklı bir karaciğer yapısı incelendiğinde depolanan belirli bir miktar vardır.

Haliyle yükselmesi ile beraber ters giden bir şeyler olduğu saptanır. Hücrelerin tahribatı ile beraber yüksek çıkan değeler diğer tetkikler için yolu açar. Özellikle karaciğer yağlanmasında kan tahlili yaptırmak son derece elzemdir. Ezbere bilgiler ve belirtiler ışığında kesinlikle saptanamadığını belirtmek gerekir.

Rutin kan sayımı esnasında ALT ve AST normal değerleri üzerinde bir sonuç çıkarsa farklı testlere ihtiyaç duyulabilir. Aynı zamanda karaciğer büyümesi gibi yan rahatsızlıkların tespiti için görüntüleme birimlerine yönelmek oldukça olasıdır.

  • Açlık ve Tokluk Kan Şekeri
  • İnsülin Hormonu
  • İdrar Testi
  • Dışkı Testi
  • PSA
  • Ürik Asit
  • Kolesterol
  • Tiroid Bezi
  • Böbreküstü Bezi
  • Leptin Hormonu
  • Testesteron
  • Batın Ultrason
  • Tam Kan Sayımı

Karaciğer Yağlanması İçin ALT ve AST Değerleri Kaç Olmalı?

Bunlar arasında birçok farklı parametre incelenir. Tamamını belirleyen özel enzimler olduğu için karaciğer yağlanması için ilgili enzimlerin değerleri irdelenir. Kan tahlilinde karaciğer yağlanmasını gösteren enzimler ise ALT ve AST değerleri olarak bilinir. Bunların yorumlanması uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.

Sizin referans değerlere göre yapacağınız değerlendirme hükümsüzdür. Çünkü cinsiyet, yaş, karaciğerin durumu, diğer sağlık problemleri, tip 2 diyabet gibi insülin direncini etkileyen faktörler sonucu değiştirebilir.

Referans Değerleri  
SGOT-ALT Değerleri 5-40 U/L
SGPT-AST Değerleri 7-56 U/L

 Bazı hastalarda ALT ve AST referans değerleri dışına çıkılan durumlar saptanabilir. Yani herkes için eşit miktarda enzimin aynı sonucu doğurduğu genellemesi kısmen yanlış olarak özetlenebilir. Bilhassa alkol bağımlılığı ile ilişkili veya ilişkisi olmayan karaciğer rahatsızlıkları arasında ciddi farklar ortaya çıkmaktadır.

Bu hem görülen reaksiyonlarda hem de ortaya çıkan tahribat veya tedavi metotlarında ciddi bir sapmaya sebep olur. Haliyle doktorunuz tarafından yapılacak tam kan sayımının ardından sonuçların değerlendirilmesi genel bir tetkik ile mümkündür.

Olması gerekenden düşük veya yüksek olması standart bir doğrudan olmayabilir. Hatta bazı beslenme ve tüketim dengesizlikleri ya da hayatın belirli bir düzende yaşanmaması sonucunda değerler yükselir. Bu durumda da net sonucu görebilmek adına farklı dönemlerde ve farklı koşullarda ölçüm tekrarlanabilir.

Kan Tahlilinden Karaciğer Yağlanması Anlaşılır Mı?

Kan tahlilinde normal değerler çıktığı zaman karaciğer yağlanması olmadığı tanısı konulur. Yani teşhis edilebilmesi için tam kan sayımı elzemdir. Eğer bu tetkikler yapılmazsa ALT ve AST değerler hakkında hiçbir bilgi edinilemez.

Farklı hiçbir metot ile karaciğer yağlanması tespit edilememektedir. Rutin bir kan sayımı esnasında ALT ve AST değerleri normal seviyesinin üzerine çıktığında hastalığın habercisi olarak kabul edilir. Aksini gösteren hiçbir belirtinin olmaması sebebiyle şüphe duyulan durumlarda doğrudan laboratuara yönlendirilir.

Kan tahlili yaptıran ve bunu belirli bir rutine bağlayan insanlarda erken teşhis oranı mümkündür. Her zaman bir önceki test sonuçlarıyla yapılan karşılaştırmayla birlikte yağlanma artışı gözlemlenir ve buna uygun önlemler alınabilir.

Burada önemli olan husus yağlanmaya sebep olan faktördür. Kan değerleri yalnızca ALT ve AST enzimleri ile sınırlı kalmaz. Aksine kanın içerisinde insülin direnci başta olmak üzere birçok farklı enzim incelenir. Doğal olarak yağlanmaya neden olan faktörün dışında da bazı teşhisler konulabilir. Birçok kişi diyabet için muayene olurken yağlanmanın farkına varır.

 

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle