Kolestatik Karaciğer Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Kolestatik karaciğer hastalığı bebeklerde ve ileri yaşta görülebilecek genel bir vakadır. Bu hastalık basit bir kaşıntı ya da dışkı reaksiyonu ile kendisini gösterebilir.

Kolestatik karaciğer hastalığı kronik olarak bebeklerde gözlemlenen bir durumdur. İleriki yaşlarda da ortaya çıkabileceği gibi belirtilerini saptamak her zaman mümkün olmayabilir.

Kolestatik Karaciğer Hastalığı

Kolestatik karaciğer hastalığı nedir sorusunun tıbbi literatürde geniş bir yer bulduğunu belirtmek gerek. Hastaların bu noktada anlayabileceği dilde yalın bir anlatı bulmak ise oldukça zor görünüyoruz. Bu yüzden basit bir dille Kolestatik belirtilerin ortaya çıktığı rahatsızlıkları kendi gruplarına göre ayırmakta fayda görüyoruz.

Öncelikle safranın üretimi ile safranın atılması için aynı noktaya bakmak gerekmektedir. Bu iki işlem için karaciğerin fonksiyonel yapısı son derece önemlidir. Yani safra her oluşum ve yitilme sürecinde karaciğer ile bağıntılıdır. Fakat karaciğer için yapılan biyopsi ya da benzer teşhis amaçları çoğunlukla başarıyla sonuçlanmaz. Bunun sebebine baktığımızda ise kolestatik karaciğer hastalığı tanısı ile aynı kapıya çıkmaktayız.

Normal şartlarda safra görüntülenmesi karaciğerde mümkün değildir. Sağlıklı bireylerde böyle bir tespit yapmak imkânsız olduğundan safranın görünümüyle beraber patolojik bulgular derinlemesine incelenir. Çünkü bu sonuç farklı bir hastalığın belirtisi olarak tanımlanır.

  • Kolestaz

Kolestaz olarak tanımlanan rahatsızlık net olarak safra akıntısının azlığı veya tamamıyla durması şeklinde özetlenir. Hepatosit Bazolateral Membran ile Oddi Sifinkter arasında gerçekleşen bir bulgudur.

  • İntrahepatik Kolestaz

Yalnızca bulguların yer aldığı Hepatosit Bazolateral Membran ile Oddi Sifinkter arasıyla sınırlı kalmayan, majör safra kanalını aşarak septal kanala doğru ilerleyen kolestaz türüdür.

  • Primer Sklerozan Kolanjit

Her 10 kadından 9’unda görülen ve İntrahepatik Kolestaz sonrası oluşan hasarın yarattığı etkidir.

Kolestatik Karaciğer Hastalığının Belirtileri ve Nedenleri

Kolesterol belirtileri açısından incelendikçe iyine farklı bölümlere ayrıldığı gözlemlenmiştir. Karaciğer içerisinde gelişmekte olan bir tür olabileceği gibi karaciğerin dışında sadece safra kesesini alakadar eden bir problem doğmuş olabilir. Kolestatik karaciğer hastalığı nedenleri açısından da bu gruplandırmaya uygun temellere sahiptir.

Kolesterol kaynaklı belirtiler arasında birçok kolestaz hastalık belirtisine rastlanabilir.

  • Koyu renk idrar
  • Açık renk dışkı
  • Kaşıntı
  • Bilirubine bağlı sarılık
  • Kaşımaktan kaynaklı dermatolojik rahatsızlıklar

Bu tip belirtiler doğrudan kolestatik karaciğer rahatsızlığı için toksik belirtiler arasındadır. Aynı zamanda açık renkli dışkının kokusunda yağ birikintisi ve safra kalıntılarından kaynaklanan çok ağır bir koku vardır. Şüphelenmeniz için mümkün olan bir belirtidir.

Günümüzde kolesterol belirtileri arasında kabul edilmese de birçoğu net olarak görülebiliyor. Ancak önemsenmemesi, doktora çıkmamak, muayene olmamak gibi sebeplerden ötürü ağır sonuçlarla karşılaşılabiliyor.

Kolesterol nedenleri arasında sık görülen bu önemsememe durumu çok ciddi sorunlara yol açmaktadır. Haliyle ilk fark edilen belirtileri ile birlikte muayene ve teşhisin başlaması önerilir.

  • Kalsiyum emiliminin az olması
  • D Vitamini emiliminin az olması
  • K vitamini eksikliğinden kaynaklanan kanamalar
  • Sarılık
  • Çamur gibi görünen bir cilt
  • Geçmeyen karın ağrısı ve kaşıntı
  • İştahsızlık
  • Kusma
  • Yüksek Ateş

Kolestatik Karaciğer Hastalığı Tedavisi

Hiçbir zaman kolesterol gibi önemli hastalıklarda doktor değerlendirmesi olmadan karar verilmemelidir. Öncelikle bebeklerde kolestatik karaciğer hastalıkları ortalama olarak 2500 yenidoğanda bir görülür. Yani çok yoğun bir biçimde gözlemlenmemiştir. Fakat ileriki yaşlarda ortaya çıkabildiğinden ötürü dikkat gerektirir.

Kolesterol tedavisi için doktorunuzun tam teşekküllü tetkikler yapması gerekir. Adım adım tedaviye gidilen yolda şu şekilde bir harita izlenebilir.

  1. Muayene
  2. Kan Tahlili
  3. Görüntüleme Testi
  4. Biyopsi
  Teşhis ve Tedavi aşamasında hangi testler uygulanır
Muayene Belirtiler Görüldüğünde
Kan Tahlili Bilirubin, Alkalin, Gamma Glutamil Transpeptidaz, Fosfotaz
Görüntüleme Testi Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi, MR,
Biyopsi Bulgular Karaciğeri gösteriyorsa Biyopsi

Tüm bu tanı ve teşhisin ardından Kolesterol tedavi yolları açısından belirtileri kapsayan bir yapıya bürünür. Doktorun tahlilleri doğrultusunda endoskopi veya cerrahi müdahale ile ameliyat söz konusu olabilir. Tıkanıklıklar için uygun bir açıcı tedavi tercih edilir. Kaşıntıların oluşturduğu deri döküntüsü ve dermatolojik rahatsızlıklar içinse kolestiramin tercih edilir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle