Karaciğer Biyopsi Sonuçları Kaç Güne Belli Olur?

Karaciğer ile ilgili rahatsızlıkların belirlenmesi amacıyla uzman doktorlar tarafından yapılan biyopsi, hastalığın net olarak tespit edilmesini sağlamaktadır.

Karaciğer Biyopsi Sonuçları

Karaciğer Biyopsisi: Doktorların talep ettiği tahlil veya ultrason sonuçlarının ardından karaciğerinizde herhangi bir sorun olduğuna kanaat getirilirse karaciğer biyopsisi talep edilir. Karaciğer biyopsisi hastalığın teşhisinin yapılabilmesi amacıyla karaciğerden bir parça alınarak mikroskop yardımıyla inceleme işlemidir.

3 çeşit biyopsi yapılmaktadır;

  1. Perkütan Biyopsi: En yaygın tekniklerden birisidir. İçin boş bir iğnenin karın bölgesinden karaciğerin bulunduğu alana sokulur ve yeterli olacak parça alınır.
  2. Transvenöz Biyopsi: Boyun kısmından küçük bir nokta belirlemek ve içi boş bir tüpü iğne ile damar yoluna sokmaktır.
  3. Laparoskopik Biyopsi: Sağlık uzmanlarının minik bir video kamera ile organların yüzeyini izlemesi işlemidir.

Bu işlemlerden uygun olan seçilir ve hastalığın teşhisi konur. Karaciğer biyopsisi genel olarak kan veya görüntüleme testleri ile teşhis edilemeyen rahatsızlıkları ortaya çıkarır. Karaciğerin almış olduğu hasarın boyutunu tespit eder ve en iyi tedavi yönteminin uygulanmasını sağlar.

Yapılan biyopsi türüne göre sonuçlar farklılık gösterebilir. Ortalama olaran rutin patolojik tekniklerin yapılması 6 ile 8 gün arasında zaman alabilir. Ayrıca IHK tetkikleri ve moleküler tetkikler için 1 ile 3 iş günü arasında zaman ayrılmaktadır. Ortalama 7 ile 15 gün arasında karaciğer biyopsi sonucu değerleri açıklanır ve tedavi sürecine başlanılır.

Karaciğer Biyopsi Sonucu Değerleri

Karaciğer biyopsisi, karaciğer ile ilgili rahatsızlıkların tam anlamıyla teşhis edilebilmesi için uygulanan yöntemlerden birisidir. Maksimum 15 günlük sürenin sonunda karaciğer biyopsisi değerleri belli olur ve doktor buna göre bir yol çizerek tedavi sürecine başlar.

Biyopsiye girmeden önce değerlerin tam olarak çıkması için yapmanız gerekenler;

  1. Aldığınız tüm ilaçların ve vitaminlerin listesini yaparak doktorunuza vermek
  2. Kanama riski yaratacak ilaçları tamamen kesmek (ort. biyopsiden 1 hafta öncesine kadar)
  3. Biyopside 6-8 saat öncesine kadar hiçbir şey yememek gerekir
  4. Biyopsi sırasında veya sonrasında kullanacağınız ilaçları veya ihtiyacınız olan ilaçları önceden belirtmeniz gereklidir.

tüm bu aşamaları yerine getirdikten sonra sizin için uygun olan tedavi süreci başlayacak ve testlere girmeniz sağlanacaktır. Doktorunuza tam ve doğru bilgiler verdiğinizden emin olmalı ve ona göre biyopsi yaptırmalısınız.

Biyopsinin genel olarak şu hastalıkların teşhis edilmesinde yarar sağladığı gözlemlenir;

  1. Karaciğer yağlanması
  2. Hepatit B ve Hepatit C
  3. Bağışıklılık sistemine bağlı Hepatit rahatsızlığı
  4. Kronik karaciğer rahatsızlıkları
  5. Demir fazlalığından doğan karaciğer rahatsızlıkları
  6. Karaciğer içerisinde bulunan safra kanalları ile ilgili rahatsızlıklar
  7. Wilson hastalığı

Doktorun yapacağı incelemenin ardından biyopsi değerlerine göre hastalık teşhisi konulur. Biyopsi değerleri tespit edildikten sonra doktorunuz sizi çağırarak hastalığınız hakkında bilgi verir. Hafit, orta veya şiddetli olarak yapılan gruplandırma ile hastalığınızın derecesi tespit edilir. Böylece yapmanız gereken ne varsa bilgilendirilmeniz sağlanır. Biyopsi sonuçlarında karaciğerinizde rahatsızlık olma ihtimali olduğu gibi basit tedavi ile atlatabileceğiniz kısa süreli uygulamalarda yapılabilir. Bunlar teşhis aşamasından sonra belirlenir.

Karaciğer biyopsisi yaptırdıktan sonra çeşitli yan etkilerine maruz kalabilirsiniz. Şiddetli ağrı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, biyopsi yapılan noktada kanama, 38 derece üstü ateşlenme, halsizlik ve kalp çarpıntısı gibi rahatsızlıklarda doktorunuzu aramalı veya uzman doktorlardan yardım talep etmelisiniz.

Karaciğer Biyopsi Sonucu Örneği

Biyopsi sonucunuz, patolojiden 15 gün sonra (en geç) açıklanır. Bu süreci takiben doktorunuzdan randevu almalı ve doktorun biyopsi sonuçlarına göre yapacağı değerlendirmede orada bulunmalısınız. Sonuçlar genellikle rahatsızlığın şiddetini belirlemektedir. Değerlerin miktarına göre doktorunuz size bir tedavi süreci önerecektir.

Patolog tarafından yapılan mikroskobik inceleme sürecinin ardından sağlık uzmanına gönderilmiş olan detaylı rapor ile hastalığınızın ne olduğu ortaya çıkmaktadır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz rahatsızlıklardan herhangi birisi tespit edildiyse tedavi süreci o rahatsızlığa göre belirlenmektedir.

Biyopsi sonuçları doğrultusunda belirlenen tedavi süresi değişkenlik gösterebilir. Bazen takviyeler yardımı ile bazense ilaç desteği ve uzman doktor gözetiminde tedavi edilebilirsiniz. Eğer ameliyata girmenizi gerektirecek bir durum varsa doktorunuzu bu konuda sizi detaylı olarak bilgilendirecek ve nasıl bir süreç izlenilmesi gerektiği vurgulanacaktır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle