Karaciğer Hemanjiom Ameliyatının Aşamalar Nelerdir? Riskleri Var mıdır?

Karaciğerde hemanjiom ameliyatının riskleri sabittir. Fakat burada hastanenin donanımsal yeterliliği, hekimlerin uzmanlığı ve tecrübeleri fazlasıyla önemlidir.

Karaciğerde hemanjiom görüldüğünde tedavisi için elde olan tüm imkânlar kullanılır. Tabi ki bu aşamada ameliyat veya son çare olarak karaciğer nakli gerekebilir.

Karaciğer Hemanjiom Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Karaciğer hemanjiomu net olarak damar beni şeklinde açıklanabilir. Karaciğerde bulunan damarların birbiriyle karmaşık bir yapıya girmesi, kan akışının tam anlamıyla sağlanamaması veya genişleme sonucunda dengesiz sağlanması sebebine dayanır. Belirtileri çok güçlü değildir ve testler sonucunda anlaşılabilir. Zira doğuştan karaciğer hemanjiomu ile yaşayan insanlar 30-50 yaş aralığında bunun bilincine varabilirler.

Tabi ki her zaman bu kadar zararsız olmayabilir. Çok riskli hastalıkların oluşumunda, karaciğer fonksiyonlarının yerine getirilememesinde ve karaciğeri tahrip etme noktasında önemli bir probleme dönüşür. İlk olarak şu belirtilerden şüphelenilmesi gerekir.

  • Az yiyerek doygunluk hissine erişmek
  • Ani zayıflamalar
  • Ateş yükselmesi
  • Kansızlık
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı ve ağrısı
  • Kusma
  • Karın ağrısı

Tüm bu belirtiler saptansa dahi doğrudan karaciğerde hemanjiom teşhisi konulamaz. Zira farklı bir rahatsızlık olabilir. Bu tip büyük operasyonların ardından kalan izle yaşanabilir. Olabildiğince büyük bir ameliyattır ve ciddi bir kan kaybı yaşanır. Aşağıda yer alan tabloda karaciğer hemanjiomu tedavisi için uygulanan yöntemleri görebilirsiniz.

Hemanjiom tedavisinde kullanılan teknikler  
Lazer Lazerle damar bağına müdahale
Radyofrekans Ameliyatsız biçimde radyo frekansları ile tedavi
Köpük Tedavisi: Köpük Termokuagülasyon denilen, özel bir ilacın enjekte edilmesiyle yapılan tedavi
Skleroterapi Uygun durumda damar içerisine enjekte edilen ilaçla açılma sağlanır
Ameliyat Karaciğerin hemanjiom olan kısmı alınır
Karaciğer Nakli Karaciğer tamamıyla alınarak yenisiyle değiştirilir

Tabi ki karaciğer hemanjiom ameliyatının riskleri ciddi boyutlara ulaşabilir. Öncelikle damarın büyük bölümü açılarak ciddi anlamda kan kaybı oluşan bir süreç yaşanır. Bu aşamada devamlı kan takviyesi yapılmalıdır. Ameliyat öncesinde çok miktarda hazır ünite kan bulundurulmalıdır.

 Karaciğer Hemanjiom Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karaciğer hemanjiom ameliyatında aşamalar hastanın izlenmesiyle başlar. Ciddi bir takibin ardından hastada karaciğer fonksiyonları, diğer enzimlerin durumu, sistemik hastalıkların reaksiyonları saptanır. Ameliyata girilirken hasta bilgilendirilir ve operasyon başlar.

Operasyon karaciğerde sorunlu damarların olduğu bölgeyi kapsar. Geniş bir kesi ile karaciğere ulaşılır. Burada damarların açılmasıyla beraber kan kaybında artış yaşanmaya başlar. Operasyon süresince kan takviyesi devam eder. Aşırı kan kaybı oluşma riski en önemli unsurdur.

Damarlar dışarıdan takviye ile birbirine bağlanarak döngü sağlanır. Sorunlu olan bölgede ise her zaman fazlası alınarak operasyon tamamlanır. Genelde karaciğerde hemanjiom ameliyatı yapılırken sorunlu bölgenin olduğu taraftan %40’lık bir kısım ayrılır. Bu hastaları endişelendirse de maksimum 3 ay sonra karaciğeriniz sağlıklı biçimde bu alınan parçayı içeride tamamlar.

Eğer karaciğerden parça alındığı halde sorun devam ediyor veya karaciğerin fonksiyonları hakkında yeni bulgular mevcutsa nakil kararı verilebilir. Uygun karaciğerin olması veya hastanın yakın derece akrabalarından birisinin bağışı ile operasyon karaciğer nakli ile sonuçlandırılabilir. Bu operasyonda ölüm riski oldukça düşüktür. Ancak kan kaybından dolayı ölüm riski daha ciddi bir noktadır.

Karaciğer Hemanjiom Ameliyatından Sonra Yan Etkiler Olur mu?

Karaciğer hemanjiom ameliyatı yapıldıktan sonra iyileşme süresi değişken olabilir. Fakat karaciğerden alınan parçanın kendini yineleme süresi ortalama 3 aydır. Bu üç aylık sürenin istirahat ile geçirilmesi son derece elzemdir. Ancak asıl önemli olan unsur beslenme olarak lanse edilir.

Şu an karaciğer hemanjiom ameliyatı olduğunuzu düşünelim. İlk bir hafta boyunca tamamıyla sindirimi kolay olan besinleri tercih etmeniz gerekir. Aksi halde dikişlerin zorlanması, karaciğer fonksiyonlarının yeterli gelmemesi ve enzim artışları gözlenebilir. Sindirimi kolay yiyeceklerin dışında sıvı tüketiminin önemine değinmek gerekir.Günlük su ihtiyacınızın minimum 2,5 litre olacağını ve bunun yalnızca su ile karşılanabileceğini belirtmeliyiz.

Yani içtiğiniz çay, kahve, meyve suyu ve alternatif içecekler buna dahil değildir. Kendinizi zorlayacak, dikişlerin açılmasına sebep olacak tüm hareketlerden kaçınmalısınız. Taze sıkılmış meyveler, yeşil sebzeler ve hafif yiyecekler bu üç aylık süre zarfında en önemli gıdalar olacaktır. Böylelikle ameliyat sonrası yan etki riskleri minimal seviyeye gerileyebilir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle