Karaciğer Fonksiyon Bozukluğunun Genel Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Karaciğer, vücudun en önemli organlarından biridir. Bazı nedenlerden dolayı fonksiyon bozukluklarının yaşanması, karaciğer yetmezliğine neden olabileceği için erken teşhis ve tedavi seçeneklerine başvurmak önem arz etmektedir.
Karaciğer Fonksiyon Bozukluğu
Karaciğerde fonksiyon bozukluğunun görülmesiyle beraber karaciğer işlevlerini yerine getiremez hale gelmektedir. Bu durumun ilerlemesi aynı zamanda karaciğer yetmezliğini de beraberinde getirebilmektedir. Buna ek olarak farklı sağlık sorunlarına da davetiye çıkarak bu bozukluk, belirtileri bakımından hızlı bir şekilde tedavi gerektiren durumlar arasındadır. Karaciğer fonksiyonu belirtilerinin yanı sıra bu sorunun ortaya çıkmasına neden olan faktörler de incelenmelidir. Karaciğer, vücut sağlığı açısından ciddi önem arz eden bir organ olduğundan dolayı bu gibi durumların yaşanmaması için alınacak önlemlerin de bilinmesinde fayda var. Yazımızın devamında fonksiyon bozukluğunun belirtilerine ek olarak bu bozuklukların nedenleri ve günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan tedavi seçeneklerini sizlerle paylaşıyor olacağız.
Belirtileri
Karaciğerde meydana gelen fonksiyon bozukluklarının pek çok belirtisi bulunmaktadır. Ancak günümüzdeki birçok insan, hastalığın ortaya çıkmasından sonra karaciğerinde sorun olduğunu anlamaktadır. Bunun yanı sıra oluşabilecek yakınmalar, olası bir fonksiyon bozukluğuna neden olabildiği için görülecek önemli semptomlarda hızlı bir şekilde doktora başvurulmalıdır. Karaciğer fonksiyon bozukluğu belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- İştah kaybı yaşanması
- Sürekli hale gelen halsizlik
- Kişide konsantrasyon bozuklukları
- Kaşıntılar
- Bira renginde idrarın çıkması
- Balçık rengine benzeyen dışkılama
- Kiloda ciddi değişiklik
- Kusma ve mide bulantısı
- Karında şişlik yaşanması
- İç kanamalar
- Burun kanaması
- Gözde ya da ciltte sararmalar
- Erkeklerde göğüs kıllarında ciddi azalma
- Eklem ve adale ağrıları
Bu belirtilerin yaşanması durumunda öncelikle doktora başvurmalısınız. Başlangıçta önlemler alacak olan doktor, bir takım değerlerinizi kontrol eder ve daha sonra teşhis süreci başlar. Teşhis sürecinde yapılacak tüm tetkik ve görüntülemelerin ardından ise tedavi sürecine geçilmektedir.
Nedenleri
Karaciğer fonksiyon bozukluğu nedenleri konusunda dikkat edilmesi gereken ciddi durumlar bulunmaktadır. Öncelikle akut ve kronik olarak ortaya çıkan bu hastalıkta kronik olarak süren ve farklı hastalıklara göre gelişen karaciğer yetmezliğiyle karşılaşılabilir. Uzun zamanlar boyunca ciddi bir şikâyetle de karşılaşmayabilirsiniz. Karaciğer yetmezliği durumuna gelindiğinde ise yukarıda belirttiğimiz belirtiler aşırı olarak görülür. Akut karaciğer yetmezliğinde ise aniden başlayan bir durum söz konusudur. Viral hepatitler ile gelişebilen bu durum karaciğer hücrelerinin ani ölümüne neden olabilir. Kişinin yaşamını da son derece ciddi anlamda tehdit eden bu sorunla ilgili olarak kısa sürede karaciğerin görevleri sona erer ve daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalınabilmektedir.
Teşhisi
Hastalığın teşhisinin net olarak yapılabilmesi için bir takım karaciğer testleri uygulanmaktadır. ALT ve AST adı verilen testler, kan testleridir ve pek çok ayrıntıyı ortaya çıkarır. Bazı hastalarda karaciğer bölgesinde aşırı şikâyetler görülebilmektedir. Bu durumla ilgili de muayeneyi gerçekleştiren doktorun kararına göre ek kontroller yapılabilir. Karaciğerin genel anlamdaki değerlendirmesinde oldukça popüler olan karın ultrasonografisi sayesinde ayrıntılı bir karaciğer raporu çıkarılır ve artık tedavi sürecine başlanılabilir.
Kan testleriyle beraber karaciğer biyopsisi ve karaciğer tarama uygulamaları, karaciğerdeki tüm hastalıkların teşhis edilmesini sağlar.
Tedavisi
Karaciğer fonksiyon bozukluğu teşhisinin ardından tedavi süreci başlamaktadır. Bu konuda hastalara da ciddi sorumluluklar düşmektedir. Öncelikle bozukluk aşırı alkol tüketiminden meydana gelmiş durumda ise, zararlı olan tüm ilaçların yanı sıra alkol tüketiminin anında sonlandırılması gerekmektedir. Buna ek olarak fonksiyon bozukluğu ilerlemiş ve karaciğer görevlerini yerine getirmemeye başlamış ise bir takım cerrahi müdahaleler söz konusu olabilmektedir.
Hastanın karaciğer ile ilgili olarak beslenmesine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Başlangıçta bir takım ilaç kullanımlarının başlatılması sağlanır. Belirli aralıklarla yapılacak muayenelerin ardından herhangi bir gerileme söz konusu değil ise son kez tetkikler yapılır ve hasta ameliyata alınır. Bundan önce bazı ağrı kesici tedavilerine de başlanılabilir fakat en güvenilir yöntem, farklı karaciğer hastalıklarına davetiye çıkmaması adına cerrahi müdahalelere başvurmak olmalıdır.