Hepatit C Hastalığı Nasıl Anlaşılır? Semptomları Nelerdir?

Hepatit C belirtileri diğer viral enfeksiyonlar gibi hastalıklarla da benzer reaksiyonlar gösterir. Test yapılmadan ise asla teşhis edilmesi mümkün olmaz.

Hepatit C virüsünün teşhisi ile beraber karaciğerin tahrip olmasının altında yatan sebep bulunabilir. Birçok farklı viral hepatit enfeksiyonun burada neden olabileceği aşikâr. Çünkü neredeyse tamamının gösterdiği belirtiler benzerdir.

Hepatit C Belirtileri

Hepatit C belirtileri nelerdir diye araştıran insanların muhtemelen şüphelendikleri bir şeyler var demektir. Fakat bunu yalnızca gözüken fizyolojik ve mental reaksiyonlardan anlamak oldukça zordur. Örneğin Hepatit A, B, C gibi farklı enfeksiyonları ele aldığımızda birçoğu için ortak olan belirtiler söz konusudur. Hatta aynı reaksiyonu çok alakasız bir hastalık ile özdeşleştirebildiğimiz doğrudur.

Eğer Hepatit C nedir belirtileri nelerdir diyorsanız öncelikle bir kan testi yaptırmanızı ve vücudunuzdaki antikorların incelenmesini sağlamanızı tavsiye ederiz. Böylelikle net olarak laboratuvar sonuçlarına bağlı olup viral Hepatit virüsün türüne ilişkin saptamalara ulaşabilirsiniz.

Yinede sık görülen fizyolojik reaksiyonları ve oluşabilecek bazı mental aksamaları söylemek gerek. Aşağıda sıralanan listede birkaç durumu sık sık gözlemliyorsanız bir kontrole ihtiyacınız var demektir.

  • İştah Kaybı
  • Karın Ağrısı
  • Mide Bulantısı
  • Sarılık (Gözün beyaz kısmı dahil)
  • Ateş
  • Eklem Ağrıları
  • Kas Ağrıları
  • Dışkının renginin açılması
  • İdrarın renginin koyulaşması
  • Yorgunluk ve Halsizlik

Bildiğiniz gibi kronik Hepatit C nin belirtileri aynı semptomlarla meydana gelir. Ancak ömür boyu dahi sürebilecek niteliğe sahip olmasına rağmen standart olarak yorgunluk hissiyatıyla kendisini gösterir. Günün stresinden yorgun düştüğünüzü zannedebilirsiniz. Oysa Hepatit C belirtileri kendisini göstermeye başlamıştır.

Hepatit C Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hepatit C belirti ortaya koyduğu zaman bile kendisini göstermez. Çünkü aynı belirtileri farklı enfeksiyonlar, sendromlar veya hastalıklar için görebiliriz. Kronik Hepatit C dahil olmak üzere tüm viral enfeksiyonlarda kan testi yaptırılması zorunludur.

Aksi halde Hepatit belirtileri konusunda sabit bir fikre kapılsanız dahi hangisinin var olduğunu çözemezsiniz. Kimi zaman test yaptırmadan bazı belirtilerden şüphelenerek aşı olmak için giden kişiler görebilirsiniz. Öncelikle hastalık ve hastalığın nedeninin iyi araştırılması ve bulguların toplanması gerekmektedir. Sonrasında ise tedavi şartları düzenlenir. Hepatit C teşhisi konulduğu an itibariyle tedavisi için bir takım yaptırımlar başlayabilir.

Hepatit C kronikleşme evresine girdiğinde tamamıyla yorgunluk ve halsizlik ile kendisini gösterebilir. Üstelik dinlendiğiniz veya uykunuzu aldığınız halde bununla karşılaşabilirsiniz. Bazen kendinizi yoracak hiçbir aktiviteye dahil olmasanız bile halsizlik yaşarsınız.

Tedavisi için doktor kontrolü ve onayının şart olduğu aşikâr. Çünkü basit bir akut hepatit ile kıyaslanmayacak kadar ciddi belirtileri ortaya koyabilir. Kronikleşmesi ile beraber 10-15 yıl veya ömür boyu hastanın vücudunda barınabilir. Son tedavi aşamalarında ise daha da aktif bir başarıya ulaşıldığından söz etmek mümkün hale geldi. Tedaviye ne zaman başlanırsa sonuçların görülmesi için işleyecek zaman o süre zarfında başlayacaktır. Keza erken tedavinin ortaya koyacağı olumlu sonuçları görmek isteyebilirsiniz. Kronik rahatsızlıklarda bile farklı geotipler için uygulanabilir tedavi standartlarına ulaşılabiliyor.

Bilindiği gibi 6 farklı Hepatit C teşhisi konulabilir. Bu farklılık ise kendi içerisinde 52 farklı şekle ayrılabilir. Yani her Hepatit C hastası için aynı şekilde tedavisi mümkündür demek yanlış bir ifade olacaktır.

Hastalığın kronik ilerleyişini gözlemlediğimizde burada belirli bir kalıbın oluşmadığını belirtmeliyiz. Yani doktorun değerlendirmeleri, test sonuçları ve ortaya çıkacak olan faktörler belirleyici olacaktır.

Hepatit C Tedavisi Var Mı?

Tedavisi olmayan viral hepatit enfeksiyonlar olduğunu biliyoruz. Fakat Hepatit C tedavisi uygulanabilir bir şekilde sürüyor. Hatta kronikleşme evresinde daha da etkin bir tedavi olabilmesi için etkileri maksimize edildi. Böylelikle tedavi süresi kısalırken başarı oranının arttığını söyleyebiliyoruz.

Tedavi Süresi Başarı Oranı
Eski Tedavi Rejimleri 12 Ay %40-45 – Belirtiler azalıyor
Yeni Tedavi Rejimleri 12 Hafta %97-100 – Belirtiler bitiyor

Hepatit C belirtilerinin tekrarlanmaması için tamamıyla bu enfeksiyonun bitirilmesi gerekiyor. Zira diğer türlü bakıldığında akut enfeksiyonlar gibi kısa süreli olmadığı için sürekli hale geliyor. Ömür boyu taşınabilen kronik virüsler olduğunu unutmamak gerekir. Hatta birçok insanın enfeksiyonu taşıdığı halde bunun farkında dahi olmadığını söylemeliyiz.

Günümüzde yorgunluk ve halsizlik yaşamın stresinden ve yoğunluğundan algısı yaratılıyor. Ancak bunun aksine birçoğumuz için hepatit virüsü etkin olabiliyor. Düzenli olarak kan testi yaptırmak, karaciğer fonksiyonlarını kontrol ettirmek, belirtileri gördüğümüzde hemen doktora başvurmak son derece elzem.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle