Hepatit B Aşısı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hepatit B aşısından sonra dikkat etmeniz gereken şeyler genel anlamda aşı sonrası dikkat etmeniz gerekenlerle aynıdır. Özel bir gerekliliği yoktur.

Hepatit B aşısı olan herkesin aklında aynı sorular döner. Bu aşıyı olduktan sonra geçen sürede ne gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiği önemlidir. Keza oluşabilecek bir reaksiyonu önlemek adına bazı konularda bilgi sahibi olmak isteriz.

Hepatit B Aşısından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hepatit B aşısından sonra dikkat edilmesi gerekenler tüm enjeksiyonlarla aynı ölçütte değerlendirilebilir. Keza aşıların yan etkileri stabildir. Yani aralarında herhangi bir farklılık yoktur. Hepatit B aşısı uygulandıktan sonra standart bir aşı ile hiçbir şekilde ayrım göstermez. Genellikle burada oluşan yanılgı bu tip viral enfeksiyonların aşılarında mevcut virüsün bir kısmının enjekte edilmesinden kaynaklanır. Oysa son yapılan araştırmalar ve tıbbi gelişim ile bu durum tamamıyla ortadan kalkmıştır.

Cor ismi verilen ve virüsün çekirdeği olarak tanımlayabileceğimiz kısımlar enjeksiyonlara dahil edilmez. Kaldı ki bir enfeksiyonun oluşabilmesi için gereken asli durum çekirdeğin enfekte edilecek bünyeye ulaşmasıdır. Yeni üretilen Hepatit B aşıları ise inaktif olarak virüsün kodlanmış ve dondurulmuş yapı taşlarıyla bizlere sunuluyor. Yani enfekte olup hepatit ile sonuçlanabilecek bir yan etki söz konusu bile değil.

Bunun haricinde Hepatit B aşısının ardından yan etki hususunda da rahat olabilirsiniz. Enjeksiyonun yapıldığı bölgede kol üzerinde kızarıklık veya şişme gözlemlenebilir. Ancak kalıcı veya bu minvalde görülebilecek anlık reaksiyonların dışında hiçbir reaksiyon gözlemlenmez.

Hepatit B Aşısı Olduktan Sonra Banyo Yapılabilir Mi?

Hepatit B aşısından sonra banyo yapılır mı sorusunun çok sık sorulduğunu biliyoruz. Aslında her aşıdan sonra nelere dikkat etmeli denildiğinde ilk akla gelen detay banyo oluyor. Olası bir su ile temas halinde aşılama bölgesinde enfeksiyon riski doğar mı korkusunu gözlemleyebiliyoruz. Bunun özel durumlar haricinde pek mümkün olmadığını belirtmeliyiz.

Örneğin uzman doktorlar Verem aşısı vurulan insanlara dikkat etmeleri gereken noktalardan birisi için duş almamayı veya dikkatli almayı önerir. Aşılanmış bölgenin korunarak yıkanması ve duş esnasında su ile temas etmesini önlemek tavsiye edilenler arasındadır. Fakat diğer hiçbir aşı için bu geçerli değildir. Aksine Hepatit B aşısından sonra duş alman dikkat etmeniz gerekenler arasında sayılmaz bile.

Dilediğiniz gibi duş alabilir ve enjeksiyon bölgesini su ile temas ettirebilirsiniz. Bu durum sizin sağlığınız için olumsuz bir etki yaratmaz. Kol için dış kısımda oluşan şişme ve kızarıklık bazen daha da öteye giderek morarma veya kas ağrısına dönüşebilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybı yapmadan uzman doktorunuza başvurmanız önerilmektedir. Olası bir ağır reaksiyon ciddi sonuçlara sebep olabilir.

Fakat genel anlamda Hepatit B aşısı sonrası görülen hafif yan etkiler ateşlenme, kızarıklık ve ağrı şeklindedir. Ağır reaksiyonlar ise daha farklı fizyolojik ve sinir sistemini etkileyen reaksiyonlar olarak gruplanmıştır. Görülme oranı ise sanılandan daha düşüktür.

Hepatit B aşısından sonra görülen yan etkiler  
Hepatit B Aşısı Sonrası Hafif Reaksiyonlar %1-10
Hepatit B Aşısı Sonrası Ağır Reaksiyonlar <%1

Hepatit B Aşısından Sonra Etkileri Ne Kadar Sürer?

Hepatit B aşısı olanlar kol ağrısı veya kızarıklığı ile doktora başvurabiliyorlar. Bu aşamada da dikkat edilmesi gereken unsur süreç olarak yorumlanabilir. Örneğin 6 saate kadar geçen hafif reaksiyonlar normal karşılanmaktadır. Aşı olduktan sonra 6-10 saat arasında da aynı şekilde veya artan bir ivmeyle süren reaksiyonlar kesinlikle doktorunuza bildirilmesi gereken etkilerdir.

Ancak Hepatit B için aşı olduktan sonra kesinlikle banyo yapmamak, beslenme düzeninizi değiştirmek veya bu minvalde bir düzenleme yapmak zorunda kalmayacaksınız. Oluşacak yan etki ve reaksiyonlar tamamıyla alerjik boyuttadır ve herkes için benzer ölçütler taşır. Halk arasında Hepatit B aşısı sonrası beslenme düzenini değiştiren insanlar görebilirsiniz. Bu farklı bir amaç taşır.

Genellikle Hepatit B olduktan sonra aşı vurduran insanlar beslenme düzenlerini değiştirmek zorundadır. Mevcut enfekte karaciğeri koruyabilmek ve iyileşme belirtilerini görebilmek için bu gereklidir. Kol ağrısı, kızarıklık, hafif ateşlenme ve benzeri durumların öncesi veya sonrası için yapılacak eylemlerle hiçbir ilgisi yoktur.

Yalnızca ağır reaksiyonları hesaba kattığımızda öncesinde veya sonrasında tetikleyici bir takım unsurlar doğabilir. Bunları saptayabilmek ise doktorunuzun yapacağı tetkiklere bağlıdır. Doğal olarak Hepatit B aşısından sonra dikkat edilmesi gerekenler açısından tetkiklerinizi yorumlayan doktorunuza danışmanız önemlidir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle