Alkolik Hepatit Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alkolik hepatit alkol kullanımına bağlı karaciğerde meydana gelen hasardır. Etil alkol parçalanmalarında ortaya çıkan asetik aldehit sayısının fazlalığından kaynaklanan ciddi bir deformasyondur.

Alkolik Hepatit

Alkolik hepatit, aşırı alkol tüketiminden kaynaklanan karaciğer iltihabıdır. Genellikle çok fazla alkol tüketen bireylerde görülen bir hastalık olsa da uzun dönemler alkol tüketen her hastada meydan gelen bir hastalık değildir. Her aşırı alkol kullanan insan hepatit olmamaktadır. Ayrıca az ya da ölçülü bir şekilde alkol tüketen bireylerde de meydana gelmektedir. Alkolik Hepatit teşhisi konulan bireyler derhal alkolü bırakmalıdırlar. İlgili tanı konulmasına rağmen alkol tüketimine ara vermeyen bireylerde siroz ve karaciğer yetmezlikleri meydana gelebilmekte olup mevcut hastalık daha çok ilerleyerek bireylerin ölümlerine sebep olabilmektedir.

Belirtileri

Alkolik hepatit başlangıç aşamasında belirli belirti ve bulgu göstermese de hastalığın ilerlemesiyle çeşitli belirti ve bulgular gözlemlenebilir. Meydana gelen belirtiler hastalığın ağır hasarlar vermeye başladığı ve meydana gelen deformelerin fazlalaştığı anlamına gelmektedir. 

  • Bireylerde normal dışı iştahsızlıklar görülmesi
  • Günlük yaşamda rutinleşen bulantılar ve kusmalar meydana gelmesi
  • Karın bölgesinde ağrıların oluşması
  • Karın bölgesinde hassasiyetlerin meydana gelmesi
  • Cilt tonunda normal dışı sararmaların meydana gelmesi
  • Bireylerde mide bulantıları oluşumları gözlemlenir 
  • Bazen kusma refleksleri görülmektedir
  • Zaman zaman karın ağrıları oluşumları görülmektedir
  • Bireylerde hassasiyetler oluşabilir
  • Vücut genelinde cilt renginde sararma oluşumları gelişir
  • Göz aklarında sararmalar meydana gelir
  • Yüksek ateş ya da normal seyirli ateşlenmeler oluşur
  • Bireylerde kronik yorgunluk ya da akut yorgunluk gözlemlenir
  • Bilinç bulanıklıkları meydana gelir. Karar yetisinde sorunlar oluşur
  • Zihin deformasyonları ya da zihin problemleri oluşur
  • İdrar renginde koyulaşmalar oluşmaya başlar
  • Vücut genelinde kaşıntılar meydana gelir
  • Kaslarda ve eklemlerde ağrılar meydana gelir
  • Bireylerde boğaz ağrıları oluşmaya başlar
  • İler derece halsizlikler oluşur ve bitkinlikler gözlemlenir
  • Karın bölgesinde sıvı birikmesinden kaynaklı şişkinlikler meydana gelir

Nedenleri

Alkolik hepatit alkol kullanımına bağlı karaciğerde meydana gelen hasarlarlardan dolayı oluşmaktadır. Etil alkol parçalanmalarında ortaya çıkan asetik aldehit sayısının fazlalığı hastalığa neden olmaktadır. Ortaya çıkan bu kimyasallar karaciğeri sekteye uğratan ve deformesine sebp olan kimyasallardır. İltihaplanan ve tahrip olan karaciğer hücrelerinin yerini zamanla skarlar almaya başlar. Küçük dokulara düğümler atılarak karaciğerin çalışması engellenir hale getirilir. Skarlaşan karaciğerin alkolik hepatite bağlı ilerlemiş son hali siroz hastalığıdır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi alkolik hepatitte de erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. Hastalık ağır hal alabilir ya da ölümle sonuçlanan vakalarla karşılaşılabilir. Hastalığın belirtileri iyi bilinmeli ve tedavisi erken başlatılmalıdır. Daha büyük sonuçlara yol açmaması adına tedavisi elzem olan hastalıkların başında yer alan alkolik hepatit diğer sistemlerle doğrudan bağlantılı olduğundan önemli bir hastalıktır. Birbirine bağlı sistemlerin en az binin sekteye uğraması sırasıyla tüm sistemleri daha sonrada vücudu çökerteceğinden erken tedavi ve tedavi öncesi eğitim uygulamaları oldukça önemlidir.

Tedavisi

Tedavinin ilk adımı ve ilk basamağı alkolün bırakılmasıdır. Karaciğerde meydana gelen hasarların onarılmasının ya da hastalık daha da kötüleşmişse hastalığın ilerlemesini önlemenin tek yolu budur. Bireyler tedavi sürecinde alkol kullanımlarına devam ederse bireylerde meydana gelen komplikasyonlarda artışlar görülür. Alkol bağımlısı olan bireyler alkolü bırakma kararı aldıklarında hepatit tedavisinin yanında alkol tedavisi de görmeye başlamaktadırlar. Uzman hekimlerce hazırlanmış bazı programlar ve eğitimler bireylere uygulanarak bu süreçte alkolü bırakmaları için hekimler tarafından yeterli destek sağlanmalıdır. Alkol tedavileri ilaç tedavisini, danışmanlık hizmetlerini ve yatarak tedavi imkânlarını barındırmaktadır. İhtiyaç halinde tekli tedaviye başlanıp ilerleyen süreçlerde çoktu tedavilerle bireylere alkol bırakılması noktasında yeterli destek sağlanabilmektedir.

Karaciğer nakilleri de ihtiyaç halinde uygulanan diğer tedavi yöntemlerinden biridir. Hastalık ilerlemişse ve karaciğer fonksiyonları yeterince tahrip olmuşsa bu hastalar için karaciğer nakli tek seçenek olabilmektedir. Karaciğer nakilleri genellikle başarılı geçen cerrahi işlemler olsa da karaciğer nakli için sıra bekleyen insan sayısı tedavi olup sağlığına kavuşan insan sayısına göre çok daha fazladır. Bu nedenle nakillerde çok dikkatli olmak gerekmektedir. Bazı tıp merkezlerinde uygulanan terapiler sonucu hastalara nakil olup olmayacağına karar verilmektedir. Bazen bazı bireylere nakil yapılması istenmez çünkü birey karaciğer nakli yapıldıktan sonra alkol almaya devam edecektir. Bu nedenle bazen bireyler sağlıklı karaciğerin daha sonra tekrar deforme edilip komplikasyon geliştirecek bireylerde kullanılmasındansa sıra bekleyen ve alkolü bırakmış ya da alkol kullanmayan bireyler için kullanılmasını sağlayabilmektedirler. Tedavi sürecinde sağlıklı beslenme, dengeli beslenme ve yeterli beslenme parametreleri de oldukça önemlidir. Bireylere hastalıklarına ve günlük alınması gereken besinlere göre kişiye özel programlar hazırlanarak çeşitli eğitimler verilmelidir. Sağlıklı beslenmenin sağlık üzerindeki etkileri anlatılarak bireyler sağlıklı beslenmeye teşvik edilmelidir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle