Hepatit B Öpüşmeyle Bulaşır mı?
Modern dünyada çok yüksek oranda görülen Hepatit’ in bulaşıcı tiplerinde B grubunda hangi yollar ile bulaşma gerçekleştiği ve alınabilecek önlemlerle, öpüşmeyle bulaşma etkisine dair her şey.
İçindekiler
Hepatit B Öpüşmeyle Bulaşır mı?
Modern yüzyıl dünyasında tespit edilen kronik viral Hepatit tiplerinin, en sık görülen tipini oluşturan Hepatit B, bulaşıcı niteliğe sahiptir. Yapılan araştırmalar her Hepatit tipinin bulaşıcı olmadığını gösterirken, A tipi bulaşıcı niteliğe sahip değildir. Ancak Hepatit B ve C tiplerinde bulaşıcılık oranı yüksek olduğu gibi B tipi son derece yaygın olarak dünya genelinde görülmektedir. Virüsün, HIV’ e oranla 100 kat daha bulaşıcı niteliğe sahip olması nedeniyle dudaktan bulaşıp, bulaşmadığı merak edilir. Özellikle de hem dünya genelinde yaygın ve yüksek yüzdeli olarak görülmesi hem de ciddi seviyede bulaşıcı etkiye sahip olması nedeniyle öpüşme yoluyla geçip, geçmediği merak edilir. Bu noktada virüs niteliğinin daha iyi bilinmesi gerekir.
Öpüşmeyle Hepatit Geçme Riski
Hepatit B virüs, diğer bulaşıcı tip olan C tipine oranla vücutta bulunan ve dışarıya çıkan;
- Tükürük,
- Meni,
- Vajina salgısı,
gibi vücut salgıları içerisinde çok daha yüksek değerde bulunur. Bu etkenine karşın bulaşmasında ki en önemli kaynağı kan yolu oluşturur. Buna karşın öpüşme yoluyla yani dudaktan, ağız içerisindeki vücut salgıları ile Hepatit B bulaşma riski oldukça düşük yüzdedir. Bu noktada öpüşmeyle bulaşma etkisini oluşturan etkenler;
- Ağız içerisinde yara,
- Dilde yara,
- Dudakta yara,
- Diş etlerinde kanama,
şeklindedir. Bu etkenler söz konusu ise öpüşmeyle Hepatit B virüsünün bulaşması ‘düşük’ olasılıkla da olsa oluşabilir.
Hepatit B virüsünün dudaktan yani öpüşme yoluyla bulaşmasında ki önemli husus derinin ve mukozanın bütünlüğünün korunmasıdır. Bu doğrultuda da diş eti kanaması problemi ile sıklıkla karşılaşan kişiler Hepatit B virüsünü alma ve bulaştırma açısından daha yüksek risk yüzdesine sahip olur.
Hepatit B Virüsü Bulaşma Yolları
Hepatit tipleri arasında en yüksek bulaşma yüzdesine sahip olan B tipi virüsün, pek çok farklı bulaşma yolu bulunur. Bunlar;
- Kan nakli sırasında bulaşabilir
Günümüzde kan bağışı uygulamalarında bağışçıdan alınan kanlarda ‘Hepatit B’ testi yapılır. Sağlıkta en yüksek korumanın sağlanması amacı ile gerçekleştirilen bu uygulamanın, gerçekleştirilmediği bir kan nakli gerçekleştirilmesi ya da ‘üçüncü sınıf’ olarak tabir edilen az gelişmiş ve gelişmemiş ülkelerde kan nakli yapılması durumunda bulaşma riski oluşur.
- Doğum sırasında bulaşabilir
Doğum sırasında bebeğin, anne kanıyla temas etmesi ve annede virüsün bulunması durumunda bulaşır. Yapılan araştırmalarda virüsün bulaşmasında ki en yüksek yüzde bu bulaşma yolunda bulunduğunu gösterir.
- Korunmasız cinsel birliktelikle bulaşabilir
Günümüzde tıp teknolojisi desteği ile geliştirilen koruyucu ‘prezervatif’ kullanımı gerçekleştirilmeden, yapılan kontrolsüz cinsel birlikteliklerde yüksek oranla bulaşır.
- Tedavi ekipmanlarıyla bulaşabilir
Günümüz modern dünyasında yaşam içerisinde yer alan ve belirli sebeplere bağlı olarak uygulanan tedavi ve diğer uygulamalar nedeni ile etkileşim halinde kalınan enjeksiyon ve tüp gibi tıbbi eşyalar ile de bulaşabilir. Özellikle insan sağlığının en önemli düşmanı olan uyuşturucu bağımlılığı bulunan kişilerde bu bulaşma yöntemi hayli yüksek olur.
Not: Dövme ve vücut deldirme gibi uygulamalar sırasında kullanılan ekipmanlarında kanla temasının söz konusu olması bulaşmasında önemli rol üstlenir.
- Kişisel eşya paylaşımı/ortak kullanımıyla bulaşabilir
İnsan vücudundan gelen sıvılarda ve kan üzerinde virüs, yaşayabilme potansiyeline sahiptir. Bu doğrultuda da;
- Diş fırçası,
- Jilet,
- Vücut sıvıları veya kanla temas edebilecek diğer kişisel eşyalar,
gibi eşyaların ortak kullanımı, başkasıyla paylaşımı durumunda da Hepatit B virüsünün bulaşma riski bulunur.
Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerin, dışarıdan son derece sağlıklı görünmeleri ve semptom yönünden ilk evrelerinde çok ciddi belirtileri bulunmaması dolayısı ile anlaşılması oldukça güçtür. Bu yüzden maddelerde belirtilen söz konusu bulaşma yollarına karşı daha dikkatli hareket edilmesi sağlığın korunması açısından çok önemlidir.
Kaynaklar
- http://docs.neu.edu.tr/staff/serdar.susever/15%20HEPATİTLER%20[Uyumluluk%20Modu]_35.pdf
- http://www.klimik.org.tr/wp-content/uploads/2014/01/KHBde-Tanı-ve-Tedavi.-Mersin-2014.pdf
- http://docs.neu.edu.tr/staff/serdar.susever/15%20HEPATİTLER%20[Uyumluluk%20Modu]_35.pdf
- http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/28/2805FT.pdf
- http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/28/2807AS.pdf