Bebeklerde Sarılık Nasıl Anlaşılır? Belirtileri ve Tanısı Nelerdir?

Bebeklerde sarılık belirtisi gözlemlendiğinde problem olmayacak bir rahatsızlık olarak önemsiz görülebilir. Sinir ve motor sisteminin gelişimini etkilediği için tanısı doğru yapılmalıdır.

Bebekte sarılık belirtileri denildiğinde deride sarı renkte bir solgunluk, göz aklarında bir sararma akla gelir. Oysa bunların haricinde de birçok faktörden söz edilebilir.

Bebeklerde Sarılık Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde sarılık belirtisi olarak gördüğümüz en önemli unsurlar tabi ki mevcut renk değişimleridir. Bu rahatsızlığın adını aldığı değişimler benzin sararmasıyla oluşmuştur. Bebeklerde sarılık nasıl anlaşılır diye merak ettiğinizde ise bundan daha fazla detayla karşılaşmanız mümkündür.

Sarılık olan bebeklerde öncelik gözlerdedir. Gözlerin beyaz olan kısmında fizyolojik sararma reaksiyonları görünür.Bu tam sarı bir renk olmasa da standart bir gözün algılayabileceği seviyede değişimler içerir. Beyazın daha koyulaşması ve krem rengine bürünmesi, kirli bir görünüme sahip olması şeklinde yorumlanabilir.

Fakat sık görülen bu ilk belirtinin bilirubin seviyesinin ilk yükselişiyle karşımıza çıktığını söylemeliyiz. Yaklaşık olarak 2 mg/dl seviyesini aşan değerler ile bu reaksiyonu görmek mümkün hale gelir. Sonuçlara bakıldığında yükselişin devam ettiği bir kan testi elde edilirse görülen belirtilerde artmaya başlar. Bazı bebeklerde doğumun üçüncü veya dördüncü günü bilirubin seviyesi yalnızca 5-6 mg/dl dolaylarına ulaşır. Bazılarında ise bu oran 4 katına kadar çıkarak 20 mg/dl sınırını aşabilir.

  Bebeklerde sarılık en ciddi şekilde görülmeye başlandığında eller ve ayaklar sararır. Vücudu bu uzuvlarının tüm vücudun sararmasından sonra sarılık reaksiyonlarını göstereceğini unutmamalısınız.

Bebeklerde Sarılık Belirtisi

Bebeklerde sarılık belirtileri ilk bakışta benzin sararması, göz akında sarılık gibi faktörlerle ilişkili gibi görünüyor. Ancak ağlamasından hareketlerine kadar uzanan bir belirti saptanabilir.

  • Göz akında sararmalar
  • Ense, boyun, üst gövde, alt gövde, kol ve bacak, el ve ayak sararmaları
  • Sürekli uyku hali
  • Meme emmeme
  • Tiz sesle ağlamalar
  • Başını sürekli olarak geriye atmaya çalışması
  • Havale riski
  • Sinir ve motor gelişimini etkileyecek krizler
  • İşitme, görme ve hassasiyet sorunları

Bunların tespiti için uzman bir doktor ve donanımsal anlamda güçlü bir hastanenin tercih edilmesi gerekir. İlk 24 saatin ardından bebekte sarılık görülme olasılığı %60 seviyesinin üzerindedir. Tabi ki bu tabloya baktığımızda önemsiz bir rutin yenidoğan hastalığı olarak tanımlanabilir.

Gerçeği ise bundan farklıdır. Yukarıda belirtileri karşılaştırırken motor ve sinir sisteminde oluşabilecek gelişim süreçlerinin yaratabileceği problemleri göz önüne getirebiliriz. Gerçekten ileriki yaşamını etkileyen ileri düzey faktörlerin ortaya çıkarak gözlenmesi mümkün hale gelebilir. Daha ağır sonuçlar alınmaması için bebeklerde sarılık tanısı önemsenmeli ve mutlaka kısa sürede uygun tedavi şartları uygulanarak kontrol altına alınması gerekmektedir.

Bebeklerde Sarılığı Etkileyen Faktörler

Burada bebekte sarılık oluşmasını etkileyen dış faktörlerden söz etmek gerekiyor. Edinsel veya doğumsal olarak anneden alınabilecek Hepatit B virüsünün yaratacağı enfeksiyon bu belirtilere sebep olabilir. Yine sık görülen bir başka durum bebeğinizin vücudunda morarmalar ve çürüklerle eş zamanlı olarak gözlemlenir.

Zor gerçekleşen doğumların ardından sıkça belirtiler görülür. Tabi ki süreç olarak belirtilerin geçerli olduğu zaman dilimi çok geniş değil. Ancak diyabet hastası annelerin yaptığı doğumlarda, prematüre doğumlarda ve bu gibi anomalilerde sıklıkla tüm belirtileri görebilirsiniz. Önemli olan unsur ise belirtilerle oluşacak tanının zamanında yapılması ve müdahale edilmesidir.

 Belirtiler  Zamanı
İlk Belirtiler Doğumdan 24 saat sonra
En Etkin Belirtiler Doğumdan 72 saat sonra
Belirtilen En Güçlü Olduğu An 3-5 Gün Arası
Belirtilerin Azalması 5-7 Gün Arası
Tamamıyla İyileşme 7 Günden Sonra

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle