Karaciğer İle İlgili Hastalıklara Hangi Bölüm Bakar?

Sindirim sisteminin en önemli organı olan karaciğerimiz ile ilgili birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Bu durumda dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne başvurmak gerekir.

Karaciğer İle İlgili Rahatsızlıklar

Karaciğerimiz ile ilgili olarak birçok hastalık türü bulunmaktadır. Bu hastalık türleri ile mücadele edilmediği takdirde veya hasta tarafından önemsenmediği takdirde daha büyük sorunlarla karşılaşmak mümkündür. Karaciğerde meydana gelecek en ufak bir hasar, sindirim sisteminin işlevselliğini yitirmesine neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olmalı ve en ufak belirtide uzman doktorlardan yardım almalıyız.

Karaciğer ile ilgili rahatsızlıklar şu şekildedir;

  • Hepatit A
  • Hepatit B 
  • Hepatit C 
  • Siroz 
  • Sarılık 
  • Karaciğerin Büyümesi 
  • Karaciğerin Yağlanması 
  • Karaciğer Yetmezliği 
  • Safra Kesesi İltihabı 
  • Safra Kesesi Taşı 

Hepatit A: Bulaşıcı bir hastalıktır. Hepatit A olan bir kişinin dokunduğu nesnelerden içtiği suya kadar herhangi bir madde ile temas halinde Hepatit A virüsünün bulaşma ihtimali yüksektir. Ayrıca cinsel ilişki ile bulaşma ihtimalide yüksek bir ihtimaldir. Bu rahatsızlık karaciğer iltihaplanmasına neden olur.

Hepatit B: Karaciğerin iltihaplanmasına ve karaciğer hücrelerinin hasar almasına neden olan bir virüstür. Sadece insanlarda hastalık yapabilen bir DNA virüsüdür ve karaciğere yerleşir. Tedavisi mümkündür.

Hepatit C: Kendisi ile aynı adı taşıyan Hepatit C virüsüne bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Karaciğerin iltihaplanmasına ve siroza neden olur. Hepatit A ve B rahatsızlıklarına benzediği için A- non B adını almıştır. Tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Siroz: Karaciğerin kronik hastalıklarından birisidir. Karaciğer yetmezliğine kadar ilerlediği görülmüştür. Daha önce geçirilmiş olan viral hepatit hastalığı veya yoğun alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. İlk aşamada tedavisi mümkündür.

Sarılık: Viral hepatit rahatsızlığına benzetilen sarılık bir hastalık değil belirtidir. Ana safra kanallarında taş olması vb. durumlarda sarılık belirtileri görülebilir. Fakat sarılık belirtileri oldukça fazladır. Sarılık 3 farklı şekilde görülebilir;

  1. Hemolitik: Kandaki alyuvar hücrelerinin tahrip olması sonucunda safra kana karışmaktadır. Bu durumda idrar renginden sarılık belirtisinin olup olmadığını anlayabilmek mümkündür.
  2. Hepatik: Bu virüsün neden olduğu sarılık belirtilerinde genel olarak karaciğer iltihaplanması olduğu gözlemlenir. Safra yollarının tıkanması ise bir başka belirtidir.
  3. Obstrüktif: Safra kanallarının tamamen tıkanması en belirgin belirtisidir. Bu durumda gözlerde sararma meydana gelir. Tedavi yöntemi ise yatak istirahatidir.

Karaciğerin Büyümesi: Karaciğerin gözle görülür bir şekilde büyümesi veya ele gelmesi durumudur. Vücut yüzeyinde belirti gösterebildiği gibi farklı şekillerde de etkili olabilir. Uzman doktorun muayene etmesi ve teşhiste bulunması en uygun seçenektir.

Karaciğerin Yağlanması: Hepatosteatoz olarak adlandırılan bu rahatsızlık türü karaciğer hücrelerinin yağlanması ile ortaya çıkar. Aynı zamanda alkol tüketimi de karaciğerin yağlanmasına neden olur. Tedavisi mümkündür.

Karaciğer Yetmezliği: Bu rahatsızlık genellikle; aiırı alkol tüketimi, yağlı gıdaların fazlalıkla tüketilmesi, aşırı derecede kırmızı et tüketilmesi, dışarıdan beslenme, yetersiz protein takviyesi ve aşırı kilolar (obezite) gibi etmenlerden dolayı ortaya çıkar.

Safra Kesesi İltihabı: Safra karaciğerin altındaki 4 cm büyüklüğündeki bölümdür. Safra sıvısının depolanması için ayrılan bu bölüm her organ gibi iltihaplanabilir. Safra kesesi iltihabının ana nedeni safra yollarının safra taşı ile tıkanmasıdır. Kramplı ağrılara neden olur. Tedavisi mümküdür.

Safra Kesesi Taşı: Kolesterol gibi bazı safra bileşikleri kolay çözülmez. Bileşiklerin çok fazla olduğu zamanlarda çöktüğü ve kristalleştiği gözlemlenir. Bu noktada safra kesesi taşları oluşur. 

Karaciğere Hangi Bölüm Bakar

Yukarıdaki rahatsızlıkların yanı sıra karaciğer ile ilgili en ufak rahatsızlık belirtisinde uzman doktorlara başvurmak gerekir. Aksi takdirde tedavi süreci gecikebilir ve geri dönüşü olmayan rahatsızlıklara yakalanma oranı yüksektir. Genellikle şiddetli karın ağrısı ve ateş ile kendisini belli eden bu rahatsızlıkların birbirinden farklı birçok belirtisi mevcuttur. Karın ağrısı, mide bulantısı, istifra, halsizlik ve anormal zayıflama gibi durumlar bunlara dahildir.

Birçok vatandaş yukarıdaki rahatsızlıklarda veya bu rahatsızlıkların belirtileri ile karşılaştığında hangi doktora gitmesi gerektiğini veya hangi bölümden randevu alması gerektiğini bilmemektedir. Karaciğer ile ilgili rahatsızlıklarda dahiliye (iç hastalıkları) bölümünden randevu almak gerekir.

Dahiliye genel olarak; ağrı, akdeniz anemisi, alerji, anemi, baş fönmesi, şeker, diabet, gastrit, guatr, hemofili, hepatit, ishal, kabızlık, kalınbağırsak, kanser, karaciğer ile ilgili rahatsızlıklar, kist, obezite, romatizma, sindirim sistemi, terleme, ülser gibi rahatsızlıklar ile ilgilenmektedir. Dahiliye bölümünden randevu almak ve randevu saatinde hastaneye giderek şikayetlerinizi iletmeniz gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle