Karaciğerin Boşaltım Sistemindeki Görevi Nedir?

Sindirimi kolaylaştıran karaciğerlerimiz boşaltım sisteminine de yardımcı olmaktadır. Karaciğerlerimiz boşaltım sisteminde önemli görevlere sahiptir.

Karaciğerin Tanımı

Karın boşluğunun sol üst köşesinde yer alan, akciğerlerimizin hemen alt bölgesinde bulunan karaciğerlerimiz vücudumuzun filtresi görevini üstlenmektedir. Vücuda alınan besinlerin parçalanmasını, kanın temizlenmesini ve alkol gibi zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan karaciğerlerimiz fonksiyonel organlardan birisidir. Belirli aralıklarla karaciğer temizleme formülü uygulayıp sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürmesini sağlayabiliriz.

Karaciğerlerimizin sindirim sisteminin temel organı olduğu gibi boşaltım sisteminde de görev aldığı görülmüştür. Özellikle boşaltım sisteminde önemli görevleri bulunan karaciğerler, vücuda alınan zararlı maddelerin emilimini ve vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Karaciğerlerimizin aksamadan çalışmasını sağlamak için zararlı olan birçok maddeyi vücudumuza almamaya özen göstermeliyiz. Aksi takdirde sindirim sisteminde telafisi zor olan aksaklıklar yaşanabilir.

Karaciğerimizin Görevleri Nelerdir

Vücudumuzun en büyük organı olan karaciğerlerimiz birçok göreve sahiptir. Karaciğerlerimizin sindirim sisteminde aktif olmak koşulu ile diğer sistemlere de yardımcı olduğu gözlemlenmektedir. Besinleri parçalamak ve kanı temizlemek karaciğerin ana görevlerindendir. Çok amaçlı bezlerden birisi olarak tanımlanan karaciğer aynı zamanda birçok maddenin vücuttan atılmasını sağlar. Bu konuda ideal örnek ise kan içerisinde bulunan maddelerin dışarı atılmasıdır. Böylece boşaltım sistemi görevini bir kısmını yerine getirmiş olmaktadır.

Karaciğer kandaki yıpranmış olan kırmızı kan parçacıklarını dışarı atmaya yardımcı olur. Böylece kanın temizlenmesini ve temiz kan dolaşımının sürekliliğini sağlar. Aynı zamanda vücuda alınan zararlı maddelerin etkisini en aza indirerek vücuttan atılmasını sağlayan karaciğerlerimiz sindirim sistemi ve boşaltım sisteminin görevlerini aynı anda yerine getirebilmektedir.

Karaciğerin başlıca görevleri şunlardır;

  • Safra üretimi yaparak besinlerin parçalanmasını sağlamak
  • Kan plazması için gerekli olan proteini üretmek
  • Yağların vücuda aktarılması için kolesterol ve protein üretimi sağlamak
  • Glikozu gerekli yerlerde kullanılması için depolamak
  • Demir depolamak
  • Zararlı amonyakın üreye dönüştürülmesini sağlamak
  • Alkol, ilaç ve diğer zararlı maddelerin kandan atılmasını sağlamak, kanı temizlemek
  • Kan pıhtılaşmasını sağlamak
  • Bağışıklılık faktörünün üretilmesini sağlamak ve hastalıklara karşı bünyeyi hazırlamak, enfeksiyonlara direnmek
  • Bilirubini temizlemek (Bilirubin temizlenmediği takdirde sarılık oluşabilir)

Karaciğerin belli başlı görevlerini yerine getirmesinin dışında boşaltım sistemine yardımcı olduğu bilinmektedir. Karaciğerin zararlı maddeleri parçaladıktan sonra safra ve kana aktarılmasıyla birlikte bu maddelerin vücuttan atılması gerekir. Bu noktada karaciğerin önemli işlevleri bulunmaktadır.

Karaciğerin Boşaltımdaki Görevi Nedir

Omurgalılarda çok amaçlı bez olarak görev yapan organ karaciğerdir. Vücudumuzda bulunan birçok maddenin dışarı atılmasını sağlayan karaciğerimiz özellikle zararlı maddelerin vücuttan atılması konusunda işlevsel bir organdır.

Zararlı maddelerin vücuttan atılması hususunda yardımcı olan karaciğer bunu belirli aşamalarla gerçekleştirmektedir. Karaciğerimizin önce filtre görevi görüp vücut dışına atılacak malzemeleri ayrıştırması daha sonra ise vücudun dışına atılması için gerekli adımları uygulaması gerekir.

Karaciğerimizin boşaltım sistemindeki görevi şu şekildedir;

  1. Karaciğer yıpranmış kırmızı kan parçacıklarının ayrıştırılmış olan hemoglobini safra üretimi ile pigmentlere dönüştürür. Bu pigmentler yüzlerdeki eliminasyon için safra ile birlikte sindirim kanalına geçirilir. Karaciğer bu aşamada filtre görevi yapmaktadır.
  2. Karaciğer üretmiş olduğu safra yardımıyla vücuda giren ilaç, vitamin, kolesterol vb. maddeleri vücuttan atmaya yardımcı olur.
  3. Vücutta ihtiyaç duyulmayan amino asitler, amonyak üreterek enzim oksidaz ile deamine edilir. Zehirli  amonyak üreye geçirilir ve vücuttan atılması sağlanır.

Genel anlamda karaciğerin boşaltım fonksiyonuna yardımcı olan safradır. Safra üretimi sayesinde birçok zararlı madde parçalanır ve gerekli yerlere iletilir.

Gün boyunca karaciğer 500 – 2000 ml safra üretimi yapar ve bu safra karaciğerde hazır halde bekletilir. Üretilen safranın büyük bir kısmı gün içerisinde emilmeye başlanır ve geri kalanı bekletilmeye devam edilir. Safra pigmenteleri şeklindeki hemoglobin ve diğer porfirinlerin son ürünleri safra ile birlikte vücuttan dışarı atılır.

Aynı zamanda karaciğerlerimiz kan dolaşımında bulunan aşırı amino asidi vücudun kullanabileceği diğer bileşiklere dönüştürür. Amino asitlerin temel kaynağı ise yediğimiz besinlerdir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle